Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Go-stop

Kaže se: Gdje su tri Korejca zajedno, tamo će se igrati Go Stop. Igra se zove i Godori (što piše da znači ptica, iako je u mom rječniku riječ ptica prevedena kao Se).

Go Stop je po mojim saznanjima najpopularnija korejska kartaška igra. Vidio sam je već više puta na djelu u filmovima, no do prije tjedan dana nisam znao kako se igra, a budući da mi je Solitaire dosadio, odlučio sam, kao zaljubljenik u kartanje, naučiti i korejsku kartašku igru GoStop. Igra se s kartama Hwatu (što znači Karte cvijeća) koje su gotovo identične japanskim kartama hanafuda. Igra se najčešće igra u troje, iako se može igrati na razne načine, a obično se igra za novac, makar simboličan (npr. u 50 lipa).

Igra se zove Go Stop jer kad određeni igrač sakupi dovoljan broj bodova za pobjedu, može se zaustaviti i reći Stop ili ići dalje i reći Go kako bi sakupio još bodova i zaradio više na pobjedi. Na sredini stola polažu se otvorene karte podijeljene prema broju igrača koji sudjeluju. Igra se tako da svaki igrač prema redosljedu igranja, na stol izbaci jednu kartu iz svog talona, i jednu s vrpe karata koje leže na stolu. Ako jedna, ili obje, od dviju karata izbačenih na stol odgovara boji koje karte na stolu, igrač ima pravo uzeti si izbačeno i poklopljenu kartu. Dobivene karte ostavlja na stolu tako da ih svi mogu vidjeti. Bodove dobiva kombinacijom karata. Npr, pet karti s životinjama vrijede jedan bod, a svaka sljedeća karta životinje vrijedi po jedan bod.

I tako sam se sad malo zarazio s Go Stop. Valjda će me proći uskoro jer nije pametno da svaki dan gubim po sat vremena na kartanje, a trebao bih raditi. Ako se vama igra Go Stop, igru možete pronaći na internetu. Pogledajte linkove.
Image Hosted by ImageShack.us
GoStop - klikni za download igre.
Pravila igranja Go-stop
GoStop pravila - odlično opisana ilustrirana pravila kartanja GoStop
GoStop informacije - razne informacije s dvije verzije igre za download
GoStop na djelu - video kartanja GoStop igre na youtube-u
Pagat.com - stranica na kojoj možete naći sve kartaške igre svijeta, pa i ovu.

Post je objavljen 30.10.2007. u 15:28 sati.