Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sanaderova veza s Orco grupom

Otkako je ove godine izbila afera sa „Sunčanim Hvarom“, jedina osoba koja je ispred Vlade RH branila tajni sporazum dioničara bio je Damir Polančec. Koliko god su mediji i oporbeni političari pokušavali doznati što piše u tajnom sporazumu, koliko god se napadala Vlada RH da je sporazum vrlo štetan za Hrvatsku i da ide u prilog Orco grupi, uvijek ste kao predstavnika vlade čuli samo Damira Polančeca. Nije li vam to malo čudno kako se Ivo Sanader nije do sad miješao u aferu iako se inače uvijek voli gurati u prve redove?

Do prije neki dan nismo se previše bavili takvim razmišljanjima, a onda smo saznali zanimljivu informaciju da je prilikom sastanka na Hvaru, kada su gradu Hvaru umjesto 25% + 1 dionice za „Sunčani Hvar“ bile ponuđene nekretnine, nazočan bio i Jerko Rošin kao osobni Sanaderov izaslanik za Dalmaciju. Zatim je na mail CNN bloga došao jedan kratak ali zanimljiv mail u kojemu se kaže da je za Nečujam na Šolti u igri također Orco i da se tu negdje u cijeloj igri nalazi i Ivo Sanader preko firme HBH.

Uz malo „guglanja“ došli smo do nekih zanimljivih detalja. Slobodna dalmacija tako je objavila još 16. Listopada 2001. članak o devastaciji uvale u Nečujmu koju je izvela tvrtka HBH Miroslava Brkića, koja je ujedno skupa s tvrtkom Osiguranje Zagreb vlasnik i 51% dionica HTP Šolta, na čijem je čelu nadzornog odbora, Rade Perković. Devedesetih godina kada je HBH preuzeo staro apartmansko naselje, bilo je predviđeno renoviranje kako bi se oživio turizam, no umjesto toga, pored starog naselja izgrađeno je novo apartmansko naselje s nekih 300 apartmana. Posebna zanimljivost je da je to novo apartmansko naselje dobilo sve dozvole tek kad je već bilo izgrađeno.

Druga zanimljivost je da se ove godine, kako prenosi portal www.poduzetnistvo.org, počelo pregovarati s Orco grupom o prodaji navedenog apartmanskog naselja jer ono zapravo uopće nije namijenjeno turizmu, već tržištu. U svijetlu saznanja namjene apartmana tržištu, postaje puno jasnije zašto se u cijelu priču ponovo upliće Orco grupa kojoj je primarna djelatnost trgovina nekretninama.

Sada ostaje još samo pitanje uloge Ive Sanadera. Osim slanja svojeg osobnog izaslanika u Hvar, odgovor na pitanje može se pronaći i u gore spominjanom tekstu kojeg je objavila Slobodna Dalmacija. U stupcu s desne strane gdje se Rade Perković samoinicijativno obraća novinarima da ga ne slikaju s Miroslavom Brkićem jer za njih dvojcu uvijek kažu da iza njih stoji Sanader. 2001. godine kada je taj članak objavljen, možda se ta izjava nije toliko uzimala za ozbiljno, ali šest godina kasnije, nekim čudnim spletom okolnosti dešava se da se u sumnjivim poslovima ponovo pojavljuje Orco grupa, a Ivo Sanader koji se inače voli slikati za medije i voli isticati da brani nacionalne interese, jednostavno šuti čak i kada se objavi tajni sporazum dioničara „Sunčanog Hvara“ iz kojeg se vidi da je vrlo štetan i protivan hrvatskim interesima.

Možda je razlog šutnji to što su se u cijelu priču upleli i Sanaderovi osobni interesi koji se očito ponešto razlikuju od hrvatskih interesa, što na kraju krajeva ne bi bilo prvi put (sjetimo se samo „opere“ u Veroni koja je tada Sanaderu bila bitnija od odlaska u Vukovar), ali recimo da bi se time moglo opravdati porijeklo nekih satova iz inače vrlo bogate Sanaderove kolekcije satova, za koju do dana današnjeg nikad nije objašnjeno kako se uspjela povećati za vrijeme četverogodišnjeg mandata vladanja.

I onako usput... sjećate se afere s otokom Obonjan kod Šibenika na kojemu je trebao zaživjeti Otok mladosti gdje bi dolazili izviđači iz čitavog svijeta, pa je na kraju sve to propalo i investitori se povukli? E pa ostao je jedan… Orco. Zanimljiv detalj je svakako i to da je na vlasti u šibeniku HDZ. Ostalo možete sami povezati.

Post je objavljen 29.10.2007. u 09:08 sati.