Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Glas, koji date "maloj" stranci, neće propasti!

http://www.zelena-lista.hr/UserFiles/Image/Bec_Oct_07/bec01_th.jpgSlika lijevo: Beč, 14. listopada 2007. Stranka Zelena lista primljena je, kao predstavnik Hrvatske, u europsku zelenu obitelj. Zasad kao promatrač, ali uvjereni smo da i puno članstvo nije daleko!


Kad ljudima kažem da sam iz jedne male stranke (Zelena lista), kojoj tek predstoji prvi izborni okršaj na izborima za Sabor, često čujem: "vi ste mi simpatični, glasovao/glasovala bih za vas, ali bojim se da nećete preći izborni prag, pa će moj glas propasti". Često dodaju:: "Sustav raspodjele je takav, da se "propali" glasovi raspoređuju velikim strankama, pa će ispasti da pomažem one koji su mi odiozni." mad Zato će, po načelu da se u politici bira "najmanje zlo", dati glas jednoj od lista za koje su sigurni da će prijeći prag.

Prvi dio je ozbiljna dilema za mnoge birače, i velika psihološka i socijalna barijera za svaku novu političku snagu. (Svaka "velika" stranka bila je nekad mala. Evo npr. Komunističku partiju Kine osnovalo je 12 ljudi. rolleyes) Ipak smo je uspjeli preskočiti na izborima za vijeća gradskih četvrti u Zagrebu svibnja 2005.. Tada smo bili, uz četiri "velike stranke" (SDP, HDZ, HNS i HSP) i njihove koalicijske partnere, te desetak nezavisnih, jedina stranka koja je osvajala mandate u vijećima. (i nakon izbora, rade! Pogledajte npr.: Nova Ves u raljama holdinga.)

Drugi dio ove izjave gruba je zabluda. Teško mi je shvatiti zašto je tako proširena, osim što etablirane stranke imaju interes, da ju šire. burninmad Pišem ovaj post prvenstveno zato, da to pojasnim.

Nikakvog "pripisivanja" dodatnih glasova strankama, koje su prešle prag, nema!Glasovi se raspoređuju među strankama koje su prešle prag proporcionalno broju glasova, koje su one stvarno osvojile.

http://www.zeleni-zagreb.org/images/stories/NovaVesPress/thumbnails/thumb_PICT8884-W.jpgPretpostavimo da u jednoj izbornoj jedinici na izbore izađe 250.000 ljudi (realna brojka). Recimo da je njih 50.000, dakle 20% svih koji su izašli, dalo svoj glas listama, koje su osvojile svaka po manje od pet posto (odnosno 12.500 glasova) i nisu prešle prag. (To je također realno, prema situaciji na izborima 2003.) Nekoliko lista prešlo je prag, pretpostavimo radi jednostavnosti da su samo tri, pa da je lista A osvojila 100.000 glasova, lista B 70.000 i lista C 30.000. U raspodjeli mandata računaju se isključivo ti glasovi, koje su one stvarno dobile. Prema načinu raspodjele (po d'Hontovoj metodi), od 14 mandata lista A dobit će sedam, lista B pet i lista C dva mandata.

Dakle, dobivaju viši postotak u mandatima, nego što je u ukupno osvojenim glasovima. Međutim, da su oni koji su dali svoje glasove malim strankama ostali kod kuće i uopće nisu glasovali, raspodjela mandata bila bi identična.
Dakle, vaš glas je, istina, "propao" kada se radi o raspodjeli mandata, ali nije pomogao nijednoj drugoj listi, koja vam je antipatična! namcor

A ako stvarno simpatizirate zelene ili neku drugu malu stranku odnosno listu, postoje tri razloga, da im ipak date glas. thumbup

1. A možda ipak iznenade, pa pređu prag? eek Pred izbore 2003. godine nijedna objavljena anketa nije predviđala da bi Hrvatska stranka umirovljenika mogla preći prag, pa je ipak ona osvojila tri mandata!

2. Ako ne pređe prag, ali osvoji respektibilan broj glasova (tri, četiri posto), počet će je uvažavati kako etablirane stranke, tako i mediji, i njihovo će djelovanje ubuduće biti lakše. cool

3. Ljude, koji rade na izgradnji stranke i političke opcije, koju ona predstavlja (zelene, u našem slučaju), bit će uspjehom ohrabreni, da marljivo rade do slijedećih izbora, kako bi još napredovali i prešli prag. fino (HSU je 2000. g. osvojila dva posto glasova ukupno u Hrvatskoj, na slijedećim su izborima to udvostručili.)


Dakle, nemojte deprimirani ostati kod kuće, dajte glas "malenima", ako su vam "veliki" odbojni! Ne "padajte" na zabludu, koju "veliki" potiču", da će vaš glas pomoći nekom drugom.

Ostaje naravno mogućnost da su vam jedna ili neke od "velikih" stranaka toliko odiozni (recimo, HDZ ili HSP), da želite pomoći realnu alternativu, "manje zlo" (recimo, SDP ili HNS). To je realno razmišljanje; ne mogu poreći da je logično. Ostaje ipak gore navedena prva mogućnost, o kojoj preporučam da razmislite: A možda "mala" Zelena lista ipak pređe prag!? Možda vrijedi riskirati? yes

Post je objavljen 29.10.2007. u 05:31 sati.