Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Veliko finale Berislava Rončevića

Revoltiran posljednjim potezima MORH-a pod vodstvom Berislava Rončevića, Tino Jelavić je na svojem blogu 012station.bloger.hr napisao još jedan post u kojemu iznosi veliko nezadovoljstvo sa stanjem u OS RH koje je u gorem stanju nego početkom devedesetih, gdje posebno ističe sustavno otpuštanje pilota iz HRZ-a čime se polako zatire svaka mogućnost da će Hrvatska više ikada imati svoje zračne snage. Između ostalog navodi i slijedeće:

Radi se o uspjehu njegove zadnje "vatrogasne" intervencije kod ravnatelja nacionalne kompanije Croatia Airlines, dan nakon najave skidanja čak 20 pilota HRZ. Nakon tog unutarstranačkog dogovora, u CTN su primljena samo tri djelatna pilota HRZ. Primljeni su po jedan pilot lovca MiG-21, transportnog aviona An-32 i transportnog helikoptera Mi-8. Već i laiku je jasno vidljivo, da se ovakvim mješovitim izborom vojnih kadrova pokušalo umanjiti posljedice po bojnu spremnost HRZ-a. Po jedan pilot iz svake eskadrile je prihvatljiv gubitak. Osim Strgija, Mesa i Kesa primljena su još četvorica, koja su se ranije skinula iz HRZ-a. Čime se broj "poginulih" mladih pilota HRZ u zadnjih pet godina popeo na 32 i to bez "starih" koji "ginu" svakodnevno s odlascima u mirovinu. No, ovo su očito zadnji trzaji Ronjine administracije, koja će za 28 dana spakirati kofere i napustiti MORH. Ali koja odlazi ostavivši do sad ne zabilježen pomor u obrambenim strukturama. Pomor s kojim je obrana države bačena na koljena i dovedena u goru situaciju od one s početka 90-ih prošlog stoljeća.

Jer 1990 nam je svaki građanin bio i vojnik. Samo zahvaljujući tome, što je skoro svaki Hrvat bio ratnik, uspjeli smo tisućljećima opstati na ovoj vjetrometini. Po vjekovnom ONO i DSZ modelu koji se primjenjivao još od doba nošenja krvavog mača kroz sela, kao poziva na opću mobilizaciju. I nakon svega toga, danas naš vrli Rončević (koji je par mjeseci 91/92 proveo kao vojni policajac u pozadini), postupa po onoj - nakon mene potop i ostavlja obrambene strukture nacije u totalnom rasulu. Državu nam brani jedva 5000 gardista i ni deset borbenih pilota HRZ. Pripremivši nas tako na "skidanje gaća" i bend-over po NATO modelu. Pričajući pritom naciji bajke o globalnoj sigurnosti pod NATO kišobranom. Prešućujući istodobno činjenicu, da će Hrvatska ulaskom u NATO, za obranu morati davati dvostruko više no što to izdvaja danas. Mažući oči stadu sa učestalim turističkim zbivanjima poput nedavne vojne vježbe u Jadranu uz ispaljivanje tko zna kakvog streljiva na poligonu Slunj.


Post je objavljen 27.10.2007. u 19:00 sati.