Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/myinfernalmajesty

Marketing

Happy Halloween




Noć vještica ili Halloween je noć uoči dana mrtvih, a zapravo je skraćenica od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Sveta večer, noć uoči Svih svetih)

Stari Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobiva stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi griješne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog griješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.




Pozdrav najdrazim mojim motherfuckerimaaaazubo molim pohvale,ja pisem post smijeh inace,ovo je prica o halloweenu,meni je zanimljivo,pa mozda ce i nekima od vas biti...Kaj ima novog...hm...puno toga...da skratim...Paaa...ovak,za pocetak,moram se pohvalit,ja soliram,opet wewewe thumbup Škola katastrofa...Raska ide srat da sam ja bahata i bezobrazna...Koma je,ne podnosimo se smijeh Iducu godinu idemo u gardeland...jedva cekam...ak uopce i budemo isli,poznavajuci svoj razred sve cemo upropastit...Prosli tjedan isli smo u kazaliste gledat dundo maroje...u jebote kako je dosadno...traje dva i pol sata...Al ajd,bilo je smjesno...malo perverzno...Najgore je bilo..sad slusajte ovo...zarko potocnjak,onaj starkelja dode na pozornicu u boksericamalud isss,komaaa....ima da se napalis....rofl I ovo moram rec,jednu genijalnu vijestthumbup....sutra je Halloween party u mojoj skoli...bit ce ludnica...Prvo idemo malo u birc nesto popit a onda na party tulumarit...party fino Mozda bude barenja naughty rofl ipak sam ja slobodna cura,mogu radit kaj god ocu,buahaha....Budem dodala sutra u postu kak je bilo....rolleyes smijeh Eto tolko za sad od ovog fuckig posta....Molim vas poslusajte ovu genijalnu pjesmu od Marilyna Mansona "This is Halloween"....Zakon jethumbup

Marilyn Manson - This is Halloween


Dodatak postu:kao sto sam i obecala,napisat cu kak mi je bilo na Halloweenu...pa...za pocetak,odlicnothumbup Ekipa je zakon,volim vas svecerek skola mi je zavrsila u 7 i 15,pa smo do osam otisli po vino i kolu da napravimo bambus...i naravno nas 5 slistilo bocu kole i vinaparty thumbup U osam smo dosli u skolu.nasminkali se na najludi nacin,heh...Tam je bio ostatak ekipe...Kupili smo karte i poslije se samo ludirali...Mjuza je bila ok,no moglo je i bolje....Tolko sam se naplesala da mi se tako vrtiloooo...te od vina,te od reflektora,skakanja,pjevanja,vriskanja....Nis se drugo ni ne ocekuje od mene LoL smijeh Drugi dan nam je skola nam je ranije zavrsila zbog skracenja nastave pa smo otisli pjesice do trga i nazad...Odlicno smo se zabavili...Poslije toga sam bila s Ninom i u Vegosu,tam je isto bio Halloween party....Takoder je bio super provod,dobila placenu cugu...ma bilo je svega....Pozdrav najludoj ekipi iz skole:Evi,Nini,Maji,Mihaeli,Franu,Luciji,Željki,Pepi,Ivanu,Nikolini,Josipi,Luki,Matku,Martini,Vedrani i ostatku ekipe thumbup Puno vas voljam....i naravno velika pusa za moje blogere koji mi puno komentiraju...Vas isto puno puno voljim...ajme kak sam dosadna s tim,al tak me neki cudan osjecaj copio...a jebiga,ja sam sva cudna...Ma evo jos jednom...Voljam vas sve puno puno puno cerek kiss

Post je objavljen 27.10.2007. u 14:43 sati.