Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rundekcargoorkestar

Marketing

Peti album: Ulje je na vodi (1995)

Image Hosted by ImageShack.us


1. Uvod
2. Pali i vuci
3. Mijenjam se
4. Majmuni i mjesec
5. Tko je to bio djeco?
6. Radio
7. Podne
8. Cijeli svijet je bolestan
9. Kad mi pukne film
10. Pogled u BB
11. Crni žbir
12. Capri
13. Lice
14. Duhovi
15. '60 - '65
16. Da je s čistega vina morje
17. Sve znam
18. Neobičan dan
19. Moja prva ljubav
20. Radnička klasa odlazi u raj
21. Izvod

Dugo vremena nije bilo jasno što se dogodilo sa sastavom. Nigdje nije bilo objavljeno da su se definitivno raspali, jedino se početkom devedesetih pojavilo u nekoliko navrata napisi u novinama da se Rundek preselio u Pariz, no sedam godina nakon albuma "Tajni grad" kada je objavljen ovaj koncertni zapis postalo je jasno da se Haustor odavno preselio u povijest i da više nikada neće ništa objaviti u staroj postavi.
Album je originalni zapis koncerta održanog u Kulušiću 6. siječnja 1982. sa originalnim konceptom - u uvodu slijedi čestitka Nove 2082. godine od strane jedinog preživjelog posjetitelja Haustorovog koncerta koji je imao 114 godina. Znam da 6. siječnja 2082. neću biti više živ, no baš me zanima hoće li se itko prisjetiti što je Haustor napravio tog datuma prije ravno stotinu godina. Bilo bi u redu da se održi podsjetnik u Kulušiću (ako ga bude) ili na nekom drugom mjestu.
Ovdje je Haustor bio u svojoj najjačoj ska - reggae maniri u pjesmama "Podne", "Radio" "'60 - '65", "Neobičan dan", a bilo je izleta i u brze punk - new wave formacije kakvih nije bilo na njihovim albumima (pjesme "Cijeli svijet je bolestan", "Pogled u bb", "Capri"), te stiliziranja na natruhama kraut rocka ("Kad mi pukne film", "Sve znam"). Naravno, ovdje je prisutan kompletan materijal s prvog albuma u mnogim izmijenjenim aranžmanima koji ovdje puno bolje funkcioniraju zbog mnogobrojnih zvučnih eksperimenata, različitih improvizacija i odličnog Rundekovog vokalnog performansa. Najoriginalniji komadi su "Duhovi" u potpunoj verziji s kompletnim bizarnim ludilom pijanke i atmosfere kakvu nisu mogli objaviti na ploči, te frenetična završnica u "Moja prva ljubav" gdje su potpuno ubrzali ritam pjesme dovodeći ga do bizarne samoironije. Sat i pol odličnog art rock koncepta začinjenog Rundekovom karizmom u vremenu kada je u Haustor spadao u sam vrh jugoslavenskog rocka svjedoči ovim materijalom izvučenim iz nečije privatne kolekcije.
Istovremeno, Croatia records je objavila kompilaciju "Haustor 1981 - 1984 - 1985 - 1988" sa najvažnijim studijskim zapisima banda. S albuma "Treći svijet" i "Bolero" je uvršteno pet, a s prvog i posljednjeg albuma po četiri kompozicije. Ovaj neočekivani diskografski potez afirmirao je Haustor iz zaborava, tako da se band ponovno okuplja i održava koncertnu aktivnost što je rezultiralo velikim koncertima kakve Haustor u doba svoje najveće popularnosti nije imao.
Darko Rundek je nastavio solo karijeru. Prvi album "Apokalipso" objavio je 1996.

Post je objavljen 27.10.2007. u 14:36 sati.