Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Izdavaštvo na rvacki način : PROFIL



I za kraj, PROFIL, po mom sudu, najkvalitetniji iz 'velike trojke', ali nikako ne bez mane :



PROFIL

Preostali izdavač iz 'velike trojke' (Školsku knjigu i Mozaik knjigunisam uzimao u obzir, tko prati izdavaštvo sigurno mu je jasno iz kojih razloga) s pravom nosi svoje ime – biblioteke su uistinu profilirane i kvalitetne.

Međutim proznu bi biblioteku ipak trebalo razdvojiti na domaćice i strance, baš kao što bi se trebali posvetiti i poeziji, domaćoj pogotovo.
Ne sjećam se da su izdali ijednu zbirku poezije (osim Carvera).

Jedno pitanjce : zašto nisu dosljedni u uvrštavanju pogovora (iz pera urednika ili prevoditelja) u knjige (rijedak primjer edicije Femina, ali su i kod nje odustali nakon nekoliko knjiga)?
Ustrajnost i dosljednost u tome bi možda rezultirali lančanom reakcijom, odnosno možda bi se takva praksa prometnula u dobrodošao trend koji bi pratili i drugi izdavači, što bi imalo višestruke pozitivne učinke.

Jedna VELIKA ZAMJERKA :
Lana Biondić ?!?!?!?!
Colonia ?!?!?!
SRAMOTA!!!!
Što je sljedeće, (auto)biografija M.P.Thompsona??? Seksualni memoari Vlatke Pokos?!?!

Mislim da Profil ima dovoljno love da izgura godinu i ostvari planirani izdavački program i bez objavljivanja takvih naslova. A i da nema, takve se stvari ne bi smjeli dozvoljavati.

U zadnjih par godina Profilu je uspjelo pod svoje okrilje staviti ''A reprezentaciju'' domaće proze. Nažalost, nauštrb opstanka nekih drugih, manjih domaćih izdavača. No, to je realnost aktualne situacije, i nije za zamjeriti, ali kao činjenicu ipak valja istaknuti. Uz žaljenje...

Kao što treba pohvaliti velike napore koje Profil ulaže u promoviranje svojih izdanja, posebno domaćih autora. Na tome skidam kapu Ivici Prtenjači.
(Na veliku žalost N.Antičevića - kloniranje još nije zaživjelo i Ivica Prtenjača je (još uvijek) samo jedan...).






Post je objavljen 29.10.2007. u 07:38 sati.