Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiglobalist

Marketing

Konačno jedna pametna od Europskih čelnika: oporezivanje uvoza iz zemalja gdje se ne poštuju ekološke norme.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podržao je prijedlog Europske komisije da se uvede porez zagađivačima okoliša. Konkretno je Sarkozy imao na umu da se uvozni proizvodi iz ne-potpisnica Kyoto sporazuma, kao što su SAD i Australija dodatno opterete porezima. (link: večernji).

To je baš na tragu onoga za što se i ja zalažem: oporezivanje uvoza iz zemalja koje ne poštuju radničke i ekološke norme. Vjerujem da bi se i među mnogim Azijskim zemljama jeftine radne snage našlo kandidata za ekološki porez (npr: link)

Bilo bi dobro kad bi se netko od Europskih čelnika još sjetio da bi isti takav porez valjalo primijenit i za proizvode iz zemalja koje ne poštuju radnička prava. U radnička prava ubrajam tri jednostavna i konkretna kriterija, (koja mi u Hrvatskoj više-manje imamo):
- ograničenje tjedne satnice (prekovremeno se posebno naplaćuje)
- minimalne plaće
- godišnji odmori
sve ostalo je bonus, ali ne presudno.

To su dakle pravila igre za koje se zalažem. Suvremene Neo-liberalističke teorije kažu da treba sve prepustiti tržištu – bez ikakvih dodatnih pravila. No sjetimo se što se događa u igrama bez pravila?: Slabiji su prepušteni na milost i nemilost jačih. Zovite me idealistom, ali mislim da je dužnost jakog zaštiti slabijeg.

Ovim prijedlogom i Europska administracija zaključuje da su potrebna dodatna pravila na tržištu, jer očito je, tržište samo po sebi ne može zaštiti slabije (u konkretnom slučaju: prirodu, koja sve trpi i pri tome se ne buni). Međutim jako sam skeptičan u tome koliko će nadzorni odbori ovoga svijeta imati volje da zaista i konkretiziraju te prijedloge…nadam se da će barem nešto po pitanju ekologije učinit – jer bi i to već bio veliki napredak.


Post je objavljen 27.10.2007. u 13:03 sati.