Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zackoljice

Marketing

... da je walt disney napravio crtić "priča o menstruaciji"?

"the story of menstruation" ili po naški "priča o menstruaciji" je crtić koji je disney napravio 1946. godine.
kroz animaciju i dijagrame u crtiću se raspravlja o ženskim reproduktivnim organima te se prati razvoj žene od djetinjstva do majčinstva.

u to vrijeme disneyevo bogatstvo bilo je u krizi. drugi svjetski rat pogodio je europsko tržište koje mu je donosilo veliku dobit, a projekti koje je tada lansirao na tržište (npr. "fantasia") nisu isprva pronašli plodno tlo na američkom tržištu. puno više sredstava je uloženo no što je zarađeno, tako da je disneyeva kompanija očajno tražila nove izvore zarade te je na kraju progutala svoj umjetnički ponos i počela raditi plaćene zadatke za vladu i razne korporacije.

neki od njih bili su sa zadatkom moralne propagande u ratnoj situaciji, a plaćale su ih američka i kanadska vlada. drugi su pak bili standrardni industrijski filmovi (pr. "the right spark plug in the right place" sponzoriran od strane kompanije Electric Auto-lite te "the abc of hand tools" koji je sponzorirao general motors).
ti filmovi nisu imali gotovo nikakvu umjetničku vrijednost te su ih i kritike zaobišle.

no, disney je prihvatio i ponudu kompanije international cello-cotton da napravi edukativni film koji bi se prikazivao u školama, vezanim uz sate o učenju o zdravlju. rezultat je bio upravo "the story of menstruation", 10-minutni animirani film koji se bavio područjem s kojim se do tada disney nikada nije bavio.
"the story of menstruation" prvi je disneyev film u kojem se spominje riječ "vagina".

naratorica je bila vrlo ozbiljna starija žena (identitet nepoznat). u crtiću se objašnjavaju neke djevojčicama malo neugodnije teme, dijagramima se opisuje menstrualni ciklus.
u početku je film prilično kliničke naravi, nekima prilično dosadan.

nakon objašnjenog ciklusa, crtić postaje malo zanimljiviji pojavom novih glavatih te uvijek nasmiješenih likova (osim kada su menstrualni grčevi u pitanju), koji se bave uobičajenim životnim radostima.

u crtiću (a i u knjižici koja se dijelila djevojčicama, kao dodatak) mogu se čuti razni savjeti kako ne podleći pms-u, depresiji i sličnim stanjima duha, kako ostati veseo, kako ne pokazati drugima da vas to pogađa, ali je zanimljivo (i nadasve tužno) to da je temeljnim informacijama i uputama o osobnoj ženskoj higijeni pridodana mizerna, gotovo nikakva pažnja.

crtić je godinama prikazivao školarkama (sve do 1960-ih), no vrlo je vjerojatno da se to ne bi dogodilo da isti nije imao toliku komercijalnu pozadinu.

nakon što ga je napravio, disney više nije imao nikakvu kontrolu nad crtićem jer je on pripadao "javnom dobru" te se godinama reproducirao u neograničenim količinama.

danas disney ignorira "priču o menstruaciji", koju smatra vlastitom sramotom, te tako na njihovim službenim stranicama i nećete naći informacije o njegovom nastanku i postojanju.


Story of Menstruation - 1946


Post je objavljen 27.10.2007. u 14:31 sati.