Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/appleart

Marketing

my american scrapbook: èokolada

Na poèetku posta æu uvijek podsjeæati da je natjeèaj za razmjenu otvoren od 09.10. do 25.11. posjetite stranicu FSO-a ili pogledajte moj post.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Sjeæam se kad me J. prije njenog puta na ljetnu školu engleskog u Americi pitala: "Što bi mi tamo moglo faliti?"
Pomislih; osim onog uobièajenog (ljudi i okolina), definitivno èokolada i labello.
Zašto?

Naime, možda ste veæ i mogli zakljuèiti da sam ovisnica o èokoladi i da volim jesti, jelte... Kad sam ja tek došla u Ameriku, host-obitelj me pitala koja su mi najdraža jela. Odgovorih: jabuka, salata od kupusa i èokolada. I kako su tako dragi, odmah su mi nakupovali jabuka i èokolada. Elem... èokoladica. Primijetila sam da Amerikanci nemaju baš puno ovakvih èokoladnih ploèica kao u nas, nego preferiraju malene èokoladice u pojedinaènim pakovanjima (npr. Kit-Kat, mini Twix, m&m, Dove itd.). I tako su mi oni kupili èokoladice. Mislim, bile su dobre, one male Dove i sl., ali kako sam navikla na onu pravu èokoladu, ja to nisam mogla nazivati pravom chocolate (isto tako po meni ni njihov kruh u vreæicama isto nije pravi kruh. A bome ni jabuka, jabuka...). Kad sam prvom prilikom pošla kupovati svoju hranu, potražila sam ploèicu tamne. I naðoh ju. Sjeæam je se toèno: Hershey's. U biti, kupila sam mlijeènu i tamnu. Nekako je imala èudan okus. To sam pripisivala kulturološkim razlikama i da mi jednostavno treba vremena da se naviknem na nju. Jedna stvar koja je bila kristalno jasna jest da je bila PREslatka. Sam šeæer. Onda sam probala tamnu. Još uvijek slatka, ali sad bar nekog okusa kakaa. Ja ju jedem i jedem, ali nikako da postignem onaj isti efekt kao doma s Dorinom ili èime veæ.
Za Božiæ sam izmeðu ostalog od host-family dobila i neke èokolade u obliku sardina koje su bile zapakovane u mreži pa su izgledale kao uhvaæene ribe :p Okus je bio... fantastièan. Sladak, kremast, blag i èokoladan. Pogledam omot i vidim da je proizveden u Francuskoj. Eh, naravno, kud èokolade nego europske :) Otada sam prestala jesti Hershey's (napokon, je li...) Jer shvatih da stvarno ne valjaju. Stvarno ne valjaju. Nemaju ni è od èokolade, a kamoli k od kakaa. Sama mast i šeæer. Pa sam prestala kupovati Hershey's i prebacila sam se na malo luksuzniju stvar. Kalifornijski Girardelli. Punjenje od karamele je super, ne znam zašto ga u nas baš ne proizvode.
U svibnju je stigao paket od tate za moj roðendan. A što bi bilo unutra nego èokolade :) Dorinaaaa. Ja sam jednostavno bila preporoðena. Kad sam okusila tu hrvatsku divotu, shvatila sam da sam veæ i poèela zaboravljati što je to prava èokolada. Ja sam se jednostavno navukla na tu Dorinu i svaki dan bih nakon nastave uživala u barem retku te krasote. Èak i mlijeène èokolade, koje inaèe nisam neki fan, su mi bile predivne... Otada èvrsto vjerujem da nema èokolade do europske èokolade. (Austrija, Belgija... rings a bell? ;p) Amerièke jednostavno ne valjaju. Osim možda divnih trufflesa :)) Te vrijedi probati u èokoladarnicama.

A labello s poèetka prièe? Ma ja nisam u njih našla nikakve lip-balmove koji su dorasli našim Rosalovim. Ne znam gdje takvih ima za kupit u njih, ali u svojoj okolici u Maineu ih nisam našla. Nego samo onaj Chap-stick (koji ne hrani baš kožu nego imate osjeæaj kao da vam je neka plastika nalijepljena za usne) ili Burt's Bees (te su mentol s pèelinjim voskom, bolje od Chap-sticksa, ali još uvijek tvrde za moj ukus).
Po tome smatram da pri putovanju u Ameriku uvijek treba nositi svoju hrpu èokolade i labella iz domovine.
P.S. Moja se prijateljica oduševila na Dorinu. Jedna iz Japana koja je vidjela dosta svijeta i obožava Milku, a i Kraš :D

Post je objavljen 26.10.2007. u 23:59 sati.