Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribarnica

Marketing

Čisto ribički post...

Ljetno veče na velikom mulu u Punta Skali.
Sunce na zalasku, a ja na mulu sa udicom u ruci.
Na ješku (razbijali neke pužiće i slično),ništa nije
grizlo, pa ja po dobrom riječnom običaju među
prstima zavaljam pahuljicu kruha i zabacim.
Na određenoj dubini prvi griz, i prva riba je upecana.
Nemam pojima koja, ni kako se zove.
Uskoro još jedna, pa treća,peta, deseta...
Zadnje sam lovio na prst jer se mrak spustio.
Odnio sam u kanti svoj ulov do apartmana.
Nije mi se dalo čistiti, jer sam obečao Šnajderici
šetnju uz more skroz do Petrčana,i sladoled...
Ujutro kad sam se vratio iz nabave, jer ja to volim,
(popijem kavu u kafiću i pročitam novine) sjetih se
onih mojih riba.
Image Hosted by ImageShack.us

Kako nisam poznavatelj morskih,
već samo riječnih riba, učinilo mi se nešto sumnjivo.
Kao da su se malo napuhnule...
Nisam želio riskirati, pa sam ih bacio, uvjeren kako ću navečer
uloviti druge svježe...
Oko podneva jedan trgovac svojim karavanom obilazi
naselje i prodaje ribu. Gledam ja što sve nudi i prepoznam
one moje, kakve sam bacio...
''Barba a koje su to ribe? Kako se zovu?'?''
Kaže on to su ti Salpe. Dobra i cijenjena riba...
A pošto su??? 65 kuna kaže Barba...
A ja bacio preko dvije kile...eto kad se ne zna...
Ni tu večer a ni jednu poslije toga nisam ulovio toliko...
Tek jednu-dvije, a koje sam na kraju puštao jer ako nema
barem 4 za nas, dakle svakome jedna, neću ni nositi doma.
Image Hosted by ImageShack.us


A evo još jedna zanimljivost povezana ribama...

U raznim knjigama razni autori uporno ponavljaju da su u srednjem vijeku začine
koristili većinom zato da sakriju miris i okus pokvarenog mesa. Svašta!
Nigdje u opširnoj srednjovjekovnoj literaturi, kuharicama ili statutima gradova
nema dokaza za takve tvrdnje. Ni potrošnja začina nije bila nerazumna jer su
bili prilično skupi. Tekstovi o pravilima držanja mesa, ribe i trgovini govore potpuno
suprotno, da se na higijenu itekako pazilo.
Odredba iz 1425. g. zagrebačkog Gradeca kaže o ribama: "A ribe koje preostanu
nakon tog roka, takvim je ribama dužan općinski glasnik na zapovijed dekana
prisežnika odsjeći repove." I svi su znali, stara riba nema repa!
Mračni srednji vijek uopće nije bio tako mračan.

Autor: Željko Šatović, G.U.L.A.

Image Hosted by ImageShack.us


Znam da ste jedva dočekali jedan ribički post....Bistro vam bilo...


Post je objavljen 26.10.2007. u 21:00 sati.