Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/supertajni

Marketing

Živio ja! II.dio

Nakon objave rezultata nedavne ankete o postotcima glasova koje bi političke stranke mogle dobiti na skorim izborima, očekivao sam brze reakcije i velike rasprave na blogovima i na pollitika.com. No to je izostalo. Za to, vjerujem, postoje dva moguća objašnjenja.

Ili su sve stranke zadovoljne s rezultatima pa nisu imale potrebu za ubrzanim objašnjenjima ovog ili onog, ili su pak stranke nezadovoljne pa se čekalo da stranačka vodstva odrede novu strategiju.

Ali vjerujem da su u stranačkim centralama zatutnjili kompjuteri, zapušili se mozgovi stranačkih stratega u potrazi za slabim točkama u stranačkoj ustrojbi. Gdje imamo premalo a gdje možemo izvući više? Gdje možemo sa sigurnošću izvući odgovarajući postotak a gdje treba puno uložiti ali s malim izgledom za uspjeh.


Naime, već smo naučili da iz potpuno istih rezultata anketa, političari iščitavaju sasvim različite rezultate. Dakle brojke, koje govore same za sebe, podložne su interpretaciji. A interpretacija ovisi o političkom stajalištu onoga tko interpretira, razumije se.

Već davnih dana sam se čudio, recimo ekonomistima, koji su iz istih gospodarskih pokazatelja iščitavali sasvim različite, dapače potpuno suprotne zaključke. Ne da nisam na takvo što naviknut. U glazbi svaki umjetnik iščitava i interpretira umjetničko djelo na svoj način. To se onda zove „umjetnička sloboda“. Ali umjetnička sloboda u politici? U gospodarstvu?

Očito je da postoji. I što se izborna kampanja ( srećom nije preduga) bude više zahuktavala to ćemo biti više zatrpavani „interpretacijama“. A naši političari, pogotovo doktor Ivo, najradije interpretiraju stajališta drugih stranaka umjesto svojih.

To je posljedica starog političkog iskustva da je birače lakše mobilizirati „protiv“ nego „za“.

Umjetnost interpretacije, dakle, uveseljavati će nam iduće dane i tjedne.


Post je objavljen 27.10.2007. u 14:46 sati.