Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Afera "Sunčani Hvar" for the dummies

Nakon što smo na CNN blogu objavili tajni sporazum dioničara „Sunčanog Hvara“, Damir Polančec namjerno pokušava unijeti zbrku u javnost kako bi postalo nejasno što je sporno i što to Hvarani žele. Na prvi pogled izgleda da i Polančec i gradonačelnik Hvara govore isto, da se gradu treba osigurati 25% + 1 dionica. Zašto ona ni jučer nije došlo do dogovora? Vrlo jednostavno…

Polančec nudi 25% + 1 dionicu prije zadnje faze dokapitalizacije, bez osiguranja gradu Hvaru da će i nakon zadnje faze dokapitalizacije imati 25% + 1 dionicu. Prvo pitanje koje se nameće je zašto i grad Hvar ne bi sudjelovao u dokapitalizaciji i na taj način osigurao da mu ostane tih 25% + 1 dionica? Odgovor je da prema tajnom sporazumu ekskluzivno pravo na dokapitalizaciju ima samo Orco grupa. To je ujedno glavni razlog zašto je sporazum tajan, jer se radi o tihoj privatizaciji, a ne o javnom privatnom partnerstvu (JPP).

Ono što traži Pjerino Bebić je revizija tajnog sporazuma na način da se gradu Hvaru također omogući da sudjeluje u dokapitalizaciji i na taj način sačuva 25% + 1 dionicu i nakon zadnje faze dokapitalizacije, a to je ono što Polančec ne želi (ili ne može) napraviti. Upravo zbog toga početkom ove godine Vlada RH lagala je hvarane da će im osigurati 25% + 1 dionicu nadajući se da će se buka do izbora stišati, a kad prođu izbori onda više nije bitno postoji li kakva afera jer do onih slijedećih izbora za 4 godine svi već zaboraviti i na Orco i na „Sunčani Hvar“.

Post je objavljen 26.10.2007. u 09:19 sati.