Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tears4songs

Marketing

čitam vijesti...

Pedofilu 9 godina za silovanje kćeri

Monstrum je kćer silovao dok je imala 13 godina, a nastavio ju je zlostavljati još pet godina, kada ga je nesretnica prijavila. Već je osuđen na četiri godine zbog silovanja njezine prijateljice.



tako mala kazna? to bi trebalo ići doživotno...kako mogu ljude za tako GROZAN čin dati tako malu kaznu?? KAJ MU JE TO DEVET GODINA, GUZU SI OBRIŠE!!!



Poskupljiju čokolada i keksi
Čokolada: Užitak koji će se skupo plaćati

Ionako su nezdravi, loši za zube, prepuni šećera. Uvjerite sami sebe da je ovo poskupljenje, zapravo, za vaše dobro. I za razliku u cijeni priuštite si ekološki uzgojeno povrće.

Čokolade Milka skuplje četiri posto, Kraševe Dorine tri posto, Koestlinovi keksi i vafli četiri do deset posto, tek je početak novoga vala poskupljenja, koji će, tvrde analitičari, puni zamah imati početkom iduće godine.

Globalni rast cijena sirove nafte utjecao je na globalni rast cijena proizvoda, poput žitarica i šećera, sve češćih sirovina za etanol kao alternativni izvor energije, a potom su došle i slabe žetve i suša. Inflacija cijena sirovina, hrane, a time i slatkiša, stoga je samo logičnI slijed do poskupljenja, tvrde u Kraft Foodsu Hrvatska.

Cijene svih sastojaka čokolade vrtoglavo rastu posljednjih 12 mjeseci, zrna kakaa 20%, kakao maslaca 40%, lješnjaka do 60%, dok je cijena obranoga mlijeka, kojega je već globalna nestašica, skočila više od 90 posto.

"To nam ne ostavlja mnogo izbora", kaže Milena Livada-Japundžić iz Kraft Foodsa Hrvatska. Objašnjava da je brandovima poput Milke cijena porasla oko četiri posto, a u idućoj godini predviđanja su analitičara da bi samo čokolade mogle poskupjeti i 12 do 15 posto.

Kao posljedicu poskupljenja sirovina iz Kraša tako od idućeg mjeseca najavljuju poskupljenja svojih proizvoda u prosjeku za tri posto, dok trenutačno najjača bura prijeti u sektoru keksa i vafla.

Bjelovarski Koestlin, primjerice, na svom se tržištu već susreo sa srpskom konkurencijom koja, zbog snažnih subvencija države od 10 posto za izvoz konditorskih proizvoda, s niskim cijenama na hrvatsko tržište ulazi na velika vrata. S druge strane, ono što pogađa "čokoladni" asortiman ni približno se ne može mjeriti s proizvodima od brašna, koji su glavna sirovina za kekse, vafle i štapiće.

Brašno je, tvrdi direktor prodaje i marketinga u Koestlinu Petar Oršanić, na tržištu skuplje 60%, biljna mast više od 100%, maslac 260%, kukuruzna krupica oko 80%, što je cijenu "inputa" povećalo od nekoliko desetaka do nekoliko stotina posto, piše Večernji list.

"Naravno da mi ne možemo ići s tolikim poskupljenjem, pa će ono za naše proizvode biti od četiri do deset posto. Od kada, ovisi o ugovorima s trgovačkim kućama. No, definitivno smo svi u branši prisiljeni na poskupljenja, jedino što će to netko učiniti prije, a netko poslije", odgovara Oršanić.




pitam se zašto je došlo do suša, pitam se zašto je zbrka oko nafte, pitam se ja mnogo toga...


Post je objavljen 25.10.2007. u 16:31 sati.