Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Ukrasni luk (lat. Allium)

To je dekorativna biljka krajnje jednostavna za uzgajanje no najčešće nije omiljena zbog intenzivnog mirisa.
Može se samostalno saditi na gredice, u mješane nasade, u kamenjar ili u cvjetne lonce.
Voli sunčani položaj i laganu, rahlu pjeskovitu zemlju i ne traži puno vlage.
Lukovice se sade tokom listopada tako da se do prvog mraza zakorijene. Sade se kao i sve ostale lukovice, znači na dubinu koliko iznosi dva i pol do tri visine lukovice, a razmak oko 15 centimetara. Dobro podnosi niske temperature te lukovice nije potrebno vaditi iz zemlje.
Razmnožava se dijeljenjem grumena lukovica na jesen, ali tek svake treće godine. Također ako ne uberete cvjetove vjetar veoma lagano raznese sjeme.
Postoje varieteti raznih visina, a doba cvatnje proteže se od proljeća pa do kasnog ljeta.
Evo nekoliko najpopularnijih varieteta:
- Divovski ukrasni luk lat. Allium gigante doseže visinu 130-150 cm, cvjetne glave su kugle u promjeru od oko 10 cm. Najčešće ga nalazimo u ljubičastoj boji i boji jorgovana, a cvate od polovice lipnja do kolovoza
- Iranski ukrasni luk lat. Allium aflatunense visok 60-70 cm sa srebrnastoružičastim glavicama, cvate od svibnja do lipnja, a njegovi cvjetovi su veoma pogodni za rez pa se mogu koristiti u svježim ili suhim cvjetnim aranžmanima
- Zvjezdasti luk lat. Allium christophi je nižeg rasta, 20-25 cm pa se može saditi na početak gredice, u kamenjar ili čak u cvjetne lonce. Također je veoma pogodan za rez, a cvate u lipnju i srpnju.
- Zlatni ukrasni luk Allium moly također je nižeg rasta, oko 20 cm, cvate žutim cvjetovima. On je za razliku od ostalih vrsta nešto osjetljiviji pa traži više vlage i polusjenovito mjesto.Post je objavljen 25.10.2007. u 16:08 sati.