Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Šest mojih kritika domaće proze u novom broju časopisa 'Riječi'





Novi broj časopisa 'Riječi'

Iz tiska je izišao novi broj 'Riječi' 4/2007., časopisa za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske Sisak
U ovog broju svojim značajem za Sisak ističe se tekst akademika Tonka Maroevića o Ivi Maroeviću povodom njegova cjelokupnog radu. U svom tekstu Tonko Maroević posebno se osvrće na knjigu Ive Maroevića Sisak – grad i graditeljstvo”. Ovu za Sisak izuzetno važnu knjigu Ivo Maroević napisao je i objavio za vrijeme svoga rada u Muzeju Sisak.
Od domaćih autora prozom se u ovom broju predstavljaju Ludwig Bauer, Sibila Petlevski, Miroslav Kirin i Olja Savičević-Ivančević, a poezijom Miroslav Mićanović, Kemal Mujičić Artnam i Nikola Petković.
Od filozofskih tema najzanimljiviji je esej Žarka Paića ”Suvremena moda”, te eseji Jadranke Pintarić o prozi Sunčane Škrinjarić i Miloša Đurđevića, i o poeziji Sibile Petlevski.
Temu ovog broja priredila je Ivana Šojat – Kuči predstavljajući u svom izboru recentne priloge suvremenih francuskih novelista. Od likovnih tema treba izdvojiti stručan, polemički intoniran, tekst Ivice Župana o postavi izložbe Vlade Kristla «Prije egzila - Radovi od 1943. do 1962.», održane u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, od 25. siječnja do 18. veljače 2007. godine.
U bogatom bloku kritika o recentnim knjigama domaće i strane proze i poezije pišu Darija Žilić, Božidar Alajbegović i Vlasta Markasović.
Ovim brojem navršava se devet godina nove serije Riječi utemeljenih 1969. godine.



Post je objavljen 25.10.2007. u 16:32 sati.