Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zackoljice

Marketing

... zašto mačje oči sjaje u mraku?

za razliku od ljudskih očiju, koje najbolje funkcioniraju pri danjem svjetlu, mačje oči moraju biti od koristi i pri ekstremno slabom osvjetljenju. evolucijskom prilagodbom mačke su uspjele osposobiti svoj vid i pri samo 1/6 količine svjetla koja je inače potrebna ljudskom oku da bi ispravno vidjelo.

u uvjetima slabe osvjetljenosti mačje zjenice moraju se otkriti što je više moguće, ali isto tako šarenice moraju biti u mogućnosti skupiti se pri jakom danjem svjetlu, kako bi se zaštitila vrlo osjetljiva mrežnica oka. u ljudskom oku tu funkciju obavljaju kružni pupilarni mišići. kod mačaka istu funkciju u oku obavljaju dva pupilarna mišića slična poklopcima ili roletnama koji pri danjem svjetlu daju mačkama onu karakterističnu eliptičnu, ponekad i zjenicu u obliku uskog uzdužnog proreza.

mačje oči su relativno veće od ljudskih, što znači da imaju i veće zjenice kroz koje može ući i više svjetlosti. leće su im jače zaobljene, što omogućuje i bolje fokusiranje.

osim toga, mrežnica mačjeg oka presvučena je posebnim slojem kojeg zovemo tapetum lucidum, a koji dodatno povećava količinu svjetlosti koja dolazi do mrežnice. tapetum lucidum nalazi se u stražnjem dijelu oka, iza mrežnice, te se ponaša kao zrcalo i reflektira svjetlost natrag prema svjetlosnim senzorima mrežnice (dakle, i prema izvoru svjetlosti). to je razlog zašto mačje oči sjaje u mraku.

postoje dva tipa svjetlosnih receptora u mrežnici - čunjasti, koji su osjetljivi na jako danje svjetlo i odgovorni za vid u boji te štapićasti, osjetljivi u uvjetima slabog osvjetljenja.
mačke (kao i većina noćnih životinja) imaju više štapićastih receptora.



Post je objavljen 25.10.2007. u 12:45 sati.