Moja baka Aurela, koja je odrasla u Kijevu, često je znala pričati o obilju kijevske tržnice i o ukrajinskoj kuhinji ...
A u bakinoj kuhinji preplitali su se ukrajinski i poljski utjecaji, jer moja je baka poljskog podrijetla, rođena je u Lodzu.
Ukrajinska kuhinja je vrlo raznovrsna, jela nisu masna ni pretjerano začinjena, meso i riba lijepo se sljubljuju s povrćem ...
A krimska kuhinja?
E, tu se miješaju brojni kulinarski utjecaji, jer Krim je višenacionalan ...
Kupih u knjižari u Alušti: Kulinarnoe iskustvo narodov Krima ...
I eto čije se sve kuhinje tamo isprepliću:
... armenska kuhinja, ruska, azerbejdžanska, židovska, tatarska, bugarska, grčka, talijanska, poljska, njemačka, mađarska, bjeloruska, gruzinska, kazhska, korejska, kuhinja povoložja, urala i sibira ... pa njemačka, češka, estonska ...
Supa od cikle, s gljivama
govedina ili svinjetina - 500 g
sušene gljive - 50g
cikla - 500 g
2 - 3 mrkve
1 korijen celera
2 glavice luka
ulje - 2 žlice
kiselo vrhnje - manja čaša
1 žlica limunova soka
zeleni peršin
lovorov list
Meso posoliti, kuhati, skidajući pjenu. Odvojeno skuhati suhe gljive i ribano povrće. Sjediniti, začiniti i zajedno još kratko prokuhati.
Gotovoj supi dodati limunov sok i vrhnje, po volji. Posuti sjeckanim peršinom i poslužiti.
Krimski kulinarski doživljaji ...