Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spomen0andjelu0toshi0proeskom

Marketing


Crna kronika
16.10.2007 19:36
HRVATSKA U ŠOKU, NACIONALNA ŽALOST U MAKEDONIJI:
Poginuo Toše Proeski: Smrt malog princa anđeoskoga glasa


U stravičnoj prometnoj nesreći u 6,25 sati na 170. kilometruautoceste Zagreb - Lipovac sati kod Zapolja nedaleko Nove Gradiške poginuo je makedonski pjevač Toše Preoeski (26), nova glazbena pop ikona i najveći idol mladih na ovim prostorima. Toše je, iako je bio vezan na suvozačkom mjestu, preminuo na mjestu nesreće, vozač Gerorgi Georgievski (32) teško je ozlijeđen, dok je Tošina menandžerica Ljiljana Petrović (49), koja je bila na zadnjem sjedištu, zadobila samo lakše ozljede.


Automobil VW Touareg makedonskih registarskih oznaka SK 485 RK kojim je u pravcu Zagreba upravljao Georgi Georgievski iz Skoplja pretjecao je tegljač s prikolicom talijanskih registarskih oznaka BG 28680. Vozač tegljača, Beograđanin Slaviša Kuzmanović, kaže da je osjetio silinu udara u lijevi dio prikolice i da tako nešto nije doživio. Pretpostavlja da je Tošin vozač u prevelikoj brzini klonuo za volanom pretječući kolonu automobila, te se od siline udara u lijevi dio kamionske prikolice Touareg odbio od tegljača i udario u zaštitnu ogradu na autocesti, a njegovi dijelovi i kotač bili su razbacani na pedesetak metara kolnika. Navode Kuzamnovića potvrdio je i istražni sudac Stjepan Franić.


Velika tuga u Makedoniji

Toše je u noći s ponedjeljka na utorak krenuo s menadžericom i vozačem iz Skopja za Hrvatsku, kako bi do jutra stigao u Zagreb, gdje su ga jučer čekale brojne poslovne i promo obveze prema svom diskografu i izdavaču njegova novog (hrvatskog) albuma, “Igre bez granica”, Hit Recordsu: u srijedu je, naime, Toše u Poreču trebao snimiti spot za pobjedničku pjesmu Hrvatskog radijskog festivala “Veži me sa sebe”, a već sutra čekalo ga je snimanje emisije za Zuhrin show “69” na HTV-u.


Proeski se nalazio na suvozačevom mjestu.No, umjesto u Zagrebu Toše Proeski završio je jučer ujutro na patologiji novogradiške bolnice u koju su odmah po objavi vijesti iz Zagreba dojurili njegovi najbliži prijatelji i poslovni suradnici: producent Miro Buljan, skladatelj i prijatelj Nenad Ninčević, te pjevačica, glumica i autorica stihova za Tošin novi album Antonija Šola. U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetom križu velečasni Luka Slobođanac je već služio svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Proeskom. Vrlo potreseni i slomljeni zbog gubitka prijatelja, teško su nakon mise pronalazili riječi.


Policijski očevid nakon teške nesreće

- S Tošom sam posljednju puta bila nedavno u Makedoniji, a s Ljiljanom sam se čula jučer. Nemam riječi, u šoku sam. Tošu ću pamtiti po njegovoj duši - rekla je uplakana Antonija Šola.
Na misi je bila i Ljiljana Petrović, Tošina menandžerica, pod sedativima i u teškom šoku. Prošla je bez fizičkih ozljeda. U novogradiškoj bolnici se doznaje da vozač Georgi Georgieski ima težak potres mozga i rasjekotine po licu.

Prema izjavama očevidaca i prvim informacijama koje su Tošini zagrebački suradnici po dolasku u Novu Gradišku uspjeli izvući iz teško shrvane menadžerice Petrović, koja od šoka isprva uopće nije mogla komunicirati, čini se da je vozač (dok su Toše i ona spavali na svojim sjedalima) vozio prebrzo (oko 200 km na sat!) te da je u trenutku pretjecanja tegljača izgubio kontrolu nad vozilom.

Menadžerica se sjeća samo stravičnog praska, udarca te loma stakla i lima, te njezina i vozačeva očajničkog i bezuspječnog pokušaja da izvuče prignječenog Tošu ispod hrpe lima i goleme lokve krvi. A prema posljednjim informacijama, obdukcija na novogradiškoj patologiji pokazala je da je Toše (uz hematome i u golemoj lokvi krvi) preminuo trenutačno - zbog pucanja trećeg (vratnog) kralješka. Koji nitko, pa ni makedonski slavuj anđeoskog glasa, nikada nije preživio. Tako “mali princ” domaće glazbene scene više nikad neće zapjevati “Srce nije kamen”, kao ni svoju najdražu makendonsku tradicionalnu pjesmu: “Zajdi, zajdi...”

****************************************************************************************************



Post je objavljen 21.10.2007. u 21:10 sati.