Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

DIJABOLIK NIKAD NE SPAVA

Piše: Dule Glavonja

JOE STRUMMER

JOE STRUMMER

Joe Strummer, jedan od najrazgovetnijih glasova britanske punk scene kasnih sedamdesetih, umro je od srčanog udara 22. decembra 2002, u pedesetoj godini. Sa svojim bendom, The Clash, pomogao je u stvaranju trajnog nasleđa: njegova neumorna muzička radoznalost opovrgla je karikiranu sliku punka kao bezumnog đubreta od dva akorda, dok su njegovi oštri tekstovi postavili standard za tekstopisce koji su se latili političkih i socijalnih tema.
Strummer je rođen kao John Graham Mellor u Ankari kao sin britanskog diplomate i obrazovan je u privatnoj školi u Londonu. Njegova umetnička putanja bila je u suprotnosti sa njegovim privilegovanim porekom, ali je takođe pomogla da oblikuje kosmopolitizam koji je bio takvo obeležje The Clash i njegovog kasnijeg rada.
Obećavajući kao grafički umetnik, studirao je na Central School of Art and Design u Londonu i Newport College u Velsu. Međutim, bendovi su sve više i više oduzimali njegovo vreme kada se vradio da zivi u skvotu u Zapadnom Londonu. Neko vreme znan kao Woody Mellor, u čast velikog američkog tekstopisca Woody Guthrie, svirao je u bendu zvanom The Vultures pre no što je promenio svoje ime u Joe Strummer i pridružio se The 101ers.
The 101ers označavaju ključnu tačku u razvoju kako Srummer stavova (mužičkih i političkih), tako i narastajuće punk scene. Sredinom sedamdesetih glavni kanal odbacivanja pompezne, naduvane monstruoznosti znane kao progresivni rock, podržane od strane velikih izdavačkih kuća, su rythm and blues svirke po pabovima.
Pub rock scena u glavnom je inspirisana američkim r'n'b izvođačima (klasični pub rock bend Doctor Feelgood je uzeo ime iz pesme Piano Red-a, i svirao pesme Bo Diddleyi Little Walter), ali je takođe bio inspirisan najrazgovetnijim američkim tekstopiscima iz života radničke klase. Guthrie je bio inspiracija, takođe je bio i Bruce Springsteen. The 101ers su iz ovoga preuzeli veoma energičnu vrstu rock'n'roll-a, i bilo je ovde gde je Strummer izoštrio veštine koje će The Clash učiniti najuzbudljivijim bendom svoje generacije.
The 101ers su takođe bili squat bend par excellence. Prisustvovali su svakom koncertu organizovanom za squat-erska prava u zapadnom Londonu. Nazvani su po uličnom broju squat-a u kom su živeli. Strummer je živeo svoj život kao što je pisao. Njegova politička opredeljenja su je bila tip zbunjenog radikalnog levičarstva, simpatije za radničku klasu i potlačene, naprijateljstva prema rasizmu i podrška onome što je video kao revolucionarnu političu borbu, da li nominalno vođenu marksističkim socijalizmom, anarhizmom ili pokretima za nacionalno oslobođenje.
Ono što je promenilo njegov muzički pravac je noć kada su Sex Pistols-i podržali bend. "Pogodilo me je kao atomska bomba", rekao je kasnije....>>>

Pročitaj ceo text -->

Dule for Maniac

Post je objavljen 23.10.2007. u 21:58 sati.