Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sinnerboy

Marketing

CYNIC

...malo o jednom malo poznatom bendu, velikim Cynic.

ukratko - death progressive bend sa Floride, osnovan 1987 u Miamiu.
Originalni članovi su gitarista Paul Masvidal i bubnjar Sean Reinert, a bend je dopunjen basistom Mark Van Erpom i vokalom Jack Kellyem. U tom line - upu bend 1988 snima prvi demo, nakon čega iz benda odlaze vokal i basista.
Na mikrofon dolazi Masvidal, te uzimaju u bend još jednog gitaristu Jasona Gobela.
U naredne tri godine bend snima još tri dema da bi 1991 potpisali za Roadrunner Records i snimili svoj prvi i jedini album - Focus.


Uz album, inače po mnogima remek djelo metala devedesetih se veže čitav niz pomalo nevjerojatnih stvari.

Naime Masvidal i Reinert su svirali na albumu Human floridske grupe Death (još jedno remek djelo…) te su tijekom 1991 odrađivali europsku turneju. Tijekom turneje bend je upao u ozbiljne financijske probleme te im je konfiscirana sva oprema, koju im je vraćena tek nakon 6 mjeseci (!).
Planirano je da se album snimi početkom 1992 ali neposredno prije snimanja uragan Andrew je pogodio Floridu i uništio kuću Jasona Gobela i prostoriju za vježbanje benda, što je odgodilo snimanja albuma za još tri mjeseca.
Neposredno prije snimanja albuma, Masvidal je gotovo uništio glasnice vokalnim dionicama koje su izvođene na materijalima za album, pa je bend angažirao Tonya Teegartena dok je Masvidal snimio vokoderske dionice (robotic voices…)
Tony je tijekom europske turneje sa Pestilence koja je uslijedila postao punopravni član benda, svirajući klavijature i izvodeći death dionice.
Tijekom snimanja drugog albuma 1994. dolazi do razlaza benda.
Članovi benda osnivaju kratkotrajan projekt Portal te sviraju na više albuma raznih bendova kao session glazbenici, da bi 2006 Masvidal najavio ponovno okupljanje benda i turneju tijekom 2007.
U lipnju,srpnju i rujnu ove godine bend je odradio europsku turneju od 15 koncerata, na kojima su izvodili materijale sa Focusa ali i Portalove pjesme te jednu potpuno novu stvar EVOLUTIONARY SLEEPER (video) za koju je nejasno da li je rađena samo za turneju ili je početak novog albuma.

Ja se iskreno nadam da jeste

E da…bend je inače uvijek trpan u prvu generaciju floridskih death bendova ali je u glazbi benda inače prisutan i niz drugih elemenata prije svega jazza,fusiona i progresivnog metala…virtuozna svirka, izmjenjivanje death vokala (koji su na turneji izvođeni sa matrice) i vokoderskih dionica Masvidala te izuzetno kompleksne sviračke dionice su im donijele status kultnog benda…za koji gotovo nitko ne zna…


par linkića za detaljno upoznavanje


Cynyc official web page


Cynic on Myspace


album se može naći na netu...malo potražite...ili ako ste antipirat, potražite reissue albuma u cd-shopovima...sadrži par stvari Portala i par remixa originalnih Cynic pjesama...enjoy!


P.S. upravo natrapah na službeni sajt Deatha

linkić

Death








Post je objavljen 23.10.2007. u 10:36 sati.