Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (4. dio): uništavanje poljoprivrede

Četvrti članak vezan uz HDZ-ovo poimanje zaštite nacionalnih interesa vezan je uz agrarnu politiku. Iako su poljoprivreda i stočarstvo u svim razvijenim zemljama zaštićene grane od nacionalnog značaja, jer prehrana je osnovna životna potreba, u Hrvatskoj to nije slučaj. Ovdje ćemo se osvrnuti na samo dva detalja koji poprilično govore koliko HDZ poljoprivredu smatra bitnom proizvođačkom granom.

Prvi primjer je upropaštavanje svinjogojstva. Država je odlučila više ne cijepiti svinje protiv svinjske kuge jer je to jedini način na koji bi Hrvatska mogla izvoziti svoje meso u EU. Ok... na prvi pogled čini se logičnim, jer želimo povećati izvoz mesa. No kad zagrebemo malo ispod površine doći ćemo do poražavajućih činjenica. Naime da bi se meso moglo izvoziti potrebno je proći 2 godine od prestanka cijepljenja do mogućnosti izvoza. U te dvije godine država je ostavila na milost i nemilost uzgajivače svinje ne pruživši im nikakvu pomoć. Došlo je do osjetnog pada proizvodnje mesa i pribjeglo se uvozu. Danas na tržištu imate uglavnom uvoznu svinjetinu, pored uvozne govedine. Domaćeg mesa praktički uopće nema, a o izvozu možemo samo sanjati. Jednom riječju, uzgoj domaćeg mesa je desetkovan zahvaljujući HDZ-ovim ad hoc mjerama bez ikakve pripreme realizacije.

Drugi primjer je prepuštanje strateške grane, proizvodnje pšenice, tržišnim uvjetima. Kako bi HDZ izbjegao natezanja sa seljacima oko otkupne cijene pšenice, lijepo su se odlučili prepustiti tržištu otkup i skladištenje pšenice, ali se nisu sjetili recimo prije toga osnovati poljoprivrednu burzu, tako da se to prepuštanje tržištu svelo na jednog velikog otkupljivača, Konzum, koji je ponudio cijenu po principu uzmi ili ostavi. Seljaci nisu imali puno izbora i prodali su pšenicu Konzumu. Nedugo po završetku otkupa, cijena pšenice u svijetu počela je divljati. Nije trebalo čekati dugo vremena i iz Konzuma je stigla obavijest da će pšenica poskupjeti zbog zbivanja na svjetskim tržištima.

Kakvog li apsurda! Hrvatska koja sve svoje potrebe za pšenicom može podmirivati sama i u kojoj je pšenica otkupljena po cijeni nižoj nego u Mađarskoj odjednom poskupljuje cijenu pšenice iako ju ne uvozi. Vlada je čak priprijetila da će otpustiti pšenicu iz robnih zaliha, ali sve je ostalo na pukim prijetnjama. Razlog zašto nije došlo do otpuštanja pšenice iz robnih zaliha vjerojatno leži u tome što je pšenica koja stoji na papiru u zalihama jednostavno već odavno izvezena. Znao je to i Konzum i zato je mirno hladno odaslao priopćenje o poskupljenju. Logična posljedica poskupljenja pšenice je bila i poskupljenje kruha.

Kako su u Hrvatskoj još uvijek mnogim građanima kruh i mlijeko esencijalne namirnice, možete si misliti što je tim ljudima, mahom penzionerima, značilo poskupljenje kruha. Cijene pekarskih proizvoda trebale bi biti nacionalan interes jer su one većini građana ove zemlje osnovna potreba, no HDZ je upravo tu najosjetljiviju granu odlučio prepustiti tržištu koje funkcionira po principu Konzumovog monopola i tako dodatno osiromašiti građane ove zemlje.

Znate tko je profitirao? Todorić je profitirao koji je otkupio pšenicu jeftino i sad je prodaje skupo po svjetskim cijenama. Pod vladavinom HDZ-a agrar je srozan na vrlo niske grane. Proizvodnja je maksimalno reducirana i hrane se uvozi više nego ikad prije iako su potencijali ove zemlje toliko da bi hranu mogli izvoziti. Eto tako HDZ štiti nacionalne agrarne interese.

Post je objavljen 23.10.2007. u 08:54 sati.