Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Otpočeo 5 ...

... ZFF.
Konačno neko dobro dešavanje u našem gradu. Jučer je bilo ludilo ko' i uvijek na otvorenju festivala. Nemoguća gužva, dobra ekipa, dobar film (za početak) i Louie Austen.
Gužvu na početku je dodatno začinila ekipa s HTV-a napraviši malu pomutnju sa kamerama među prisutnim gledateljstvom.
Što se filma tiče, za sam početak je odabran film "Klopka". Riječ je o sasvim solidno izdanju jedne od najjačih kinematografija ovih prostora. Film ima svoj slijed koji na ritmičan način dovodi do kraja. Nije nimalo eksplozivan, ne nudi neka velika uzbuđenja ili neočekivane obrate, pomalo je predvidljiv, ali ispunjava očekivanja. Naime ne razočarava nekim saharoznim happyendovskim američkim završetkom. U filmu treba pohvaliti svakako odličnu glumačku postavu sa Nebojšom Glogovacem (otac), Natašom Ninković (majka), Anicom Dobrom, Mikijem Manojlovićem (naručitelj ubojstva) i Bogdanom Diklićem (doktor).
"Klopka" je po meni svojevrstan hommage film noiru pa me uz siže filma na to podsjeća i jedna od scena u hotelu Moskva u kojem se sastaju (recimo) glavni akteri radnje. Atmosfera, kamera, bezizglednost položaja jednog sasvim običnog malog čovjeka, nezaobilazna čašica žeste, cigareta u toj sceni podsjetilo me na noirovska tkanja.
Kamera u ovoj sceni pa i u ostatku filma je svojevrstno vezivo između odlične atmosfere filma i režiserove ideje te uz glumačku postavu i odličnu muzičku podlogu čini ovaj film sasvim zadovoljavajućim.
Primjedba filmu bila bi možebitna nedorađenost scenarija. Najbolji primjer za to bio bi moment u filmu kada se dogovara mjesto preuzimanja sredstava zločina. Tada se režiseru vjerojatno čini suvišnim navesti i ime mosta (i time dodati pokoji gram na autentičnosti filma) gdje bi lik očajnog oca (budućeg ubojice) trebao doći i preuzeti upute i pištolj, doima se kao da lik oca čita misli svog sugovornika s druge strane "žice" i tako slično. No svakako ovaj film mogu istaknuti kao film koji pruža sliku jednog koraka srpske kinematografije ka staroj slavi.



Post je objavljen 22.10.2007. u 23:57 sati.