Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rumpelstiltskin

Marketing

Pismenost u Hrvata, ili kako su Hrvati postali govna

Krenem pisat... onda obrišem, pa krenem pisat, pa obrišem i tako do u nedogled... A samozato jer želim progovorit o šizofrenosti jednog od tekstova u uđbeniku iz povjesti za 5. razred.

Tema govori o narodima istočne obale sredozemlja.
Tema židovi.
Moj komentar - pa ovaj udžbenik su pisali nepismeni ljudi. Početak posta je odmah ubo u oči sve one koji znaju nešto o pravopisu... mnogo je tu namjernih grešaka, iako treba biti napisano pisati, shizofrenosti, udžbenik, povijesti, Židovi itd., ja namjerno iskrivljujem svaku moguću riječ, samo da pokažem kako danas u 'rvata sve može, ako se hoće.

Eh, kad neki od silne želje biti objektivan postanu strahovito subjektivni, onda se dogodi upravo ono u prvom dijelu posta - nepismenost.

Naime, u temi Židovi, autor teksta ne razlikuje pojmove bog i Bog.
Kao obrazovana osoba autor teksta bi trebao znati, bez obzira na svoja religiozna uvjerenja, da riječ bog uvijek za Židove znači idol, figuricu nekog poganskog božanstva, boga Baala ili Aštaru. Suprotno tome, Židovu su i nastali kao narod izabran od Boga, ne boga. Toga Boga, Židovi nazivaju između ostalih imena (Elohim, Adonai itd.) i Jahve. Dakle, Jahve je osobno ime Boga, a ne boga.

Iako uporno naglašava kako su Židovi jednobošci, što samim time i podrazumijeva da vjeruju u Boga, autor (očito glupan) nastavlja: "Židovi su jednobošci i vjeruju u boga Jahvea." Pa svaki normalan Židov bi mu sada priflekao metak u čelo veselo, jer ovaj jadni autor uopće ne kuži da se židovsko Jahve na hrvatskom jeziku kaže Bog. Dakle, Židovi ne vjeruju u boga Jahvu, nego u Boga Jahvu.
Da Židovi vjeruju u boga Jahvu, onda bi to značio da vjeruju u figuricu ili sliku Jahvinu, što bi bilo idolopoklonstvo i kažnjavalo se smrću.

Za autora teksta u udžbeniku je važnije osobno kretensko uvjerenje da Bog vjerojatno ne postoji, a ako i postoji ne smijemo ga imenovati da ne povrijedimo ateiste i druge agnostike. Zbog njegovog osobnog uvjerenja, ja koji vjerujem da je Jahve Bog sam zakinut i povrijeđen. Sada se ja bunim. To što je autor agnostik ili nepismen mene uopće ne zanima. Većina Hrvata barem danas želi da se uz Jahve piše i riječ Bog, jer je to jedini ispravni smisao ove rečenice.

E moj narode… zbilja smo kakanci (da ne napišem riječ GOVNO koja bi mogla povrijediti nečiju prepoznatost)!!!

Post je objavljen 21.10.2007. u 22:05 sati.