Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekipa8a

Marketing

Poginuo Toše Proeski!!!!

Krv još topla je, ljubav splasla nije, prebrzo si otišao, za sobom pijesme i uspomene ostavio. Uvijek ćeš bit u srcima našim. Toše volimo te! Pružimo Toši Proeskom vječni mir i pokoj.

Image Hosted by ImageShack.us


Makedonski pjevač Toše Proeski poginuo je u prometnoj nesreći koja se 16.10.2007 oko 6.30 sati dogodila kod Nove Gradiške. U nesreći je teško ozlijeđen 32-godišnji makedonski državljanin, vozač terenca koji se sudario s kamionom, a lakše 49-godišnja menadžerica Toše Proeskog, Ljiljana Petrović.

Nesreća se dogodila na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, na dionici između Lužana i Nove Gradiške, u smjeru Zagreba. Pjevač se s dvoje ljudi vozio u terencu "VW touareg" koji se zbog još neutvrđenih razloga sudario s kamionom talijanskih registracija te se zabio u središnju zaštitnu ogradu autoceste i završio u jarku.

Kamion i "touareg" su se kretali u istom smjeru, a sumnja se da je vozač "touarega" zaspao te je udario u stražnji dio kamiona.

Proeski je poginuo na mjestu događaja, dok su vozač automobila 32-godišnji Georgij Georgijevski i 49-godišnja Ljiljana Petrović u nesreći ozlijeđeni.


Biografija

Toše Proeski rodjen je 25. januara 1981. u makedonskom Kruševu, a njegov prvi javni nastup bio na na teen festivalu "Makfest" 1996. godine, gde je osvojio svoju prvu nagradu. Mnogi su već tada prepoznali njegove zavidne glasovne mogućnosti.

Na festivalu u Stipu 1997. godine nastupao je sa pesmom "Pusti me", a godinu dana posle trijumfovao je na festivalu u Skopju sa pesmom "Ostani do kraja". Slavu medju ex-yu publikom postigao je pesmama "Usni na usni" i "Sonce vo Tvoite Rusi Kosi", za koju je dobio nagradu na "Eurofestu".

Toše je godine 1999. potpisao ekskluzivan ugovor sa produkcijskom kućom "Avalon". Njegov prvi album "Nekade vo Nokta" izlazi iste godine, a svoj prvi veliki koncert održao je u oktobru 2001. godine u beogradskom "Sava centru".

Nedugo nakon toga, otputovao je na australijsku turneju zajedno sa još nekoliko velikih makedonskih muzičara.

Pobedom na Beoviziji 2003. godine s pesmom "Čija si" Toše je počeo graditi medjunarodnu karijeru, a iste godine pobedio je na nacionalnom izboru za pesmu Eurovizije. Godine 2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju s pesmom "Life".

Toše je saradjivao sa nizom uglednih autora i izvodjača poput Marine Tucaković, Dine Muharemovića, grupe Sintezis ili legendarne Esme Redžepove, kao i sa Grigorom Koprovom, Fibusom (Phoebus), Željkom Joksimovićem, Leontinom, Borom Djordjevićem, Miro Buljanom, Antonijom Šolom i dr.

Takodje, dovršavao je i studije Muzičke akademije u Skoplju.

"Dan za nas" četvrti je Tošetov album i prvi za Hrvatsku i Sloveniju. Toše je hrvatskoj publici poznat i kao izvodjač pesme Srce nije kamen, najpopularnije pesme hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu. Sa pesmom "Veži me za sebe" osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru. Njegov poslednji album "Igra bez granica" objavljen je u avgustu ove godine.


Post je objavljen 20.10.2007. u 13:59 sati.