Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

NJEGA ZUBA U KONJA

Image Hosted by ImageShack.us



Svi vlasnici ili ljubitelji konja znaju da je njega zubiju u konja vrlo bitna. Prvo treba napomenuti da bi svi vlasnici trebali početi voditi brigu i redovito kontrolirati zubalo. Osim nepravilnosti koje nastaju tijekom života postoje i neke urođene promjene, vezan za položaj zubala.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


NEPRAVILNOSTI :

- oštro zubalo
- škarasto zubalo
- talasasto
- zavijeno
- glatko
- hrapavo
- štukino
- šaranasto
- abnormalno širok položaj zubi
- svinjsko
- koso zubalo sjekutića
- zubalo u obliku križa
- izbrušeno zubalo

Svaka od ovdje navedenih nepravilnosti zubala se da terapirati. Za izvođenje terapije tj. u ispravljanju nepravilnosti zubala životinju je potrebno sedirati, te ispraviti nepravilnosti.

Image Hosted by ImageShack.us


* položaj zuba sa obzirom na godine

NEPRAVILNO TROŠENJE ZUBA:

Ovo je najveći problem kod konja, mislim da svaki vlasnik konja već zna prepoznati simptome, a za one koji ne znaju evo ih:
odbijanje hrane, nepravilno žvakanje, nedovoljna iskoristivost hrane, životinja mršavi, otečenja u području vilice,proljev i sl. Konjima jako smeta to nepravilno trošenje zuba, Najčešće se nepravilnosti nalaze na kutnjacima i predkutnjacima u obliku malih špica koje izrazito smetaju životinji.

Pregled zubala možete napraviti i sami, naravno ako vam vaš konj to dozvoli. Nikako nemojte ništa raditi ukoliko je konj nemiran ili vam ne dopušta da rukom uđete u usnu šupljinu.Veterinar će nakon pregleda općeg stanja životinje konja blago sedirati , te sa električnom brusilicom ili turpijom ( rijetko ju još tko koristi) izbrusiti zube koji se nepravilno troše. Sam zahvat je vrlo brz naravno ako se radi o stručnom veterinaru.

Image Hosted by ImageShack.us


Da bi na vrijeme saznali o nekim promjenama na zubima trebali bi pregledavati konja jedanput godišnje ako je riječ o starijem konju, a mlađe i češće.


BOLESTI ZUBA :


Tu spadaju karijes, pulpitis,paradentoza, zubna fistula, prijelom zuba,zubni kamen i tumori na zubima. Kod svih ovih bolesti zuba osim zubnog kamena se bolesni zub vadi ili izbija.

Ja sam brušenje zuba radila ovaj tjedan sa Goranom Csikom, dr.vet.med. i šta reći osim , ako vam treba zubar za Vašeg konja tu smo smijeh

Post je objavljen 19.10.2007. u 22:51 sati.