Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO : Ivo Brešan - 'Katedrala' (Naklada Ljevak, 2007.)


Naklada LJEVAK je upravo objavila novi roman Ive Brešana, naslovljen 'Katedrala'.


Riječ izdavača



Ivo Brešan
KATEDRALA

Roman
Biblioteka: Biblioteka Otvorena knjiga
Izdavač: Naklada LJEVAK
Godina: 2007
Broj stranica: 377
Format: 14 x 21,5 cm
Uvez: tvrdi
Cijena : 149,00 kn
Narudžba preko weba izdavača: 134,00 kn


Posljednjih godina Ivo Brešan je u svoja prozna djela unio model fantastike što mu pruža mogućnost da o aktualnim ili povijesnim temama progovara s odmakom ili alegorijski.
Radnju ovoga romana Brešan je smjestio u Šibenik. Kroz sudbinu glavnog lika - profesora latinskog i grčkog jezika, djelatnika Šibenskog muzeja, Brešan je vrlo vješto opisao vrijeme naše novije povijesti i duboku prošlost u doba nastanka šibenske katedrale, vodeći nas kroz galeriju likova i njihovih sudbina...

Ulomak iz knjige
Pokucao sam na dovratak i glasno upitao: "Ima li koga?". Ali nije bilo odgovora, niti bilo kakvog pomaka koji bi nagoviještao nečiju nazočnost. Upitam se što ću ugledati ako uđem? Možda Klotildu u zagrljaju s Oracijem? Ili Loredana kako kleči pred njom? A možda i Lauru s gostima njezina salona? Ili neki prizor koji će me zapljusnuti užasom? I što je ovo što mi zamućuje pogled? Nije li to vremenska magla, koja bi me mogla odvesti u neko drugo doba, daleko od ovog u kojem sam? Ili veo koji je smrt već odavna razastrla po ovom salonu?
Uhvatila me jeza i javila mi se silna potreba da se okrenem i pobjegnem glavom bez obzira. Ali tada me zaustavi misao: možda ja sve ovo sanjam. U tom slučaju, ako uđem i ugledam nešto strašno, sve što mi se može dogoditi je da se probudim. Ovo me potakne da skupim hrabrosti i ipak se odlučim ući. Gurnuo sam rukom vrata, tako da su se širom rastvorila, i zakoračio - u neizvjesnost.




Moja kritika prethodnog Brešanovog romana, 'Gorgone', dostupna na ovome linku




Post je objavljen 19.10.2007. u 23:50 sati.