Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Napad na blogera

Policija je privela novinara Peratovića i pretresla njegov stan jer je objavio državnu tajnu. Peratović je slobodni novinar, nema matičnu redakciju, a u policiju i nije priveden kao novinar, dakle zbog nečega što je objavio u nekim novinama, nego zbog posta objavljenog na svom blogu.

Po izjavi samog Peratovića, radi se o tri dokumenta koji su već bili objavljeni, pa se dakle javnost s njima već imala prilike upoznati, a na blog su postavljeni još u travnju ove godine. Davno otkrivene tajne nisu više tajne, ali tajna koju tek treba otkriti je to zašto su jake snage MUP-a odlučno krenule u akciju tek sada i zašto protiv novinara i blogera.
Državne tajne moraju čuvati oni koji ih proizvode i koji njima barataju, pa ako neka od tih tajni dospije u javnost, krivca ne treba tražiti u onome tko je tu tajnu prenio javnosti, nego među onima koji tajnu nisu čuvali, kad je već tajna i kad već za njezino čuvanje primaju plaću.

Peratović je naš kolega bloger, piše na ovom istom blog servisu, a sad je završio na policiji zbog nečega što je napisao u svom blogu i to prije šest mjeseci. Opasan je to presedan, nezabilježen do sada i ne može ga se shvatiti drukčije nego kao zastrašivanje novinara i blogera. Jer, ako su priveli Peratovića zbog toga što je na svom blogu odao tajnu, onda su tu tajnu saznali svi oni koji prate njegov blog, a ako su k tome još nekome rekli što su tamo pročitali, onda su i oni odavali državnu tajnu i mogu svakog trenutka očekivati da im na vrata bane policija.

Ministar Kirin je već javno priznao kako policija prati internet portale i kako zna s kojih se adresa koji sadržaji stavljaju na internet tako da ova najnovija prijetnja svima nama, korisnicima interneta, djeluje prilično uvjerljivo.
Premijer Sanader izjavljuje kako će od ministra Kirina tražiti detaljan izvještaj, ali taj isti Sanader je već jednom stao iza svog ministra i odbio ga kazniti zbog tog nečuvenog priznanja, o kojemu sam u svoje vrijeme već pisao na ovom blogu i teško je sada povjerovati da će i u ovom slučaju postupiti drugačije.

Ostajemo dakle nezaštićeni, izloženi na milost i nemilost policije i tajnih službi, vraća se vrijeme s kraja devedesetih, ali ovoga puta u još gorem obliku jer su tada pratili, prisluškivali i progonili novinare, a sada su očito na red došli i blogeri, dakle vi, ja, svatko od nas tko se drzne objaviti neki svoj stav.

Ovaj nečuveni skandal ne smije ostati bez reakcije. Ne smijemo pristati na teror i zastrašivanje. Došlo je vrijeme, kolegice i kolege blogeri, da zaštitimo svoje pravo slobodnog iznošenja mišljenja, pa i takvog koje se ne sviđa ministru Kirinu i tijelima progona. Pozivam ovim putem sve blogere da objave neki post na ovu temu.


Post je objavljen 19.10.2007. u 11:02 sati.