Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdpsibenik

Marketing

Postupci gradske vlasti u gradnji škole na Meterizama

Svjedoci smo još jednog kršenja Zakona od strane ove nesposobne gradske vlasti. Škola na Meterizama koju ova vlast već tri godine obećava, a obećavat će je još najmanje dvije još nije ni blizu realizacije. Ali zato se već otvara skandal. Način odabira arhitektonske kuće koja treba izraditi projekt škole je u konfiktu s hrvatskim zakonima. Gradska vlast je sklopila direktnu pogodbu za izradu izvedbenog projekta škole na Meterizama u iznosu 1.600.000 kuna. I ovog puta „HDZ zna“ ono što svi drugi ne znaju.

A to što mi ne bi trebali znati je Zakon o javnoj nabavi temeljem kojega je svako tijelo lokalne samouprave dužno raspisati javni natječaj za nabavu roba i usluga čija vrijednost prelazi dvadeset tisuća kuna. Evidentno je da se radi o notornom kršenju zakona. Pozivam g-đu gradonačelnicu da objasni javnosti grada i građanima temeljem čega se išlo u postupak sklapanja izravne nagodbe.

Sve navedeno nam daje pravo da sumnjamo u dobru namjeru naručitelja prigodom sklapanja Ugovora.

U Šibeniku se uvriježilo pravilo da se radi ispod žita.

Ugovori vezani uz projekt Šibenik su tajna, bez da to doista jesu. Ja pozivam gradsko poglavarstvo da izvoli objaviti sadržaj ugovora za hotel Šibenik i sadržaj ugovora za Obonjan. Cijene građevinskog zemljišta u gradu Šibeniku pada i to za 200-300%. Ali samo na jednoj lokaciji. U cijeloj državi cjene zemljišta rastu, u cijelom gradu rastu ali ta jedna lokacija pada. I sve je obavijeno velom „tajni“.

Nema tajni, mi imamo pravo znati. Građani ovog grada su odgovorni ljudi koji plaćaju poreze i prireze u ovoj državi i gradu. I imamo pravo znati. Gradimo demokratsko otvoreno društvo, pomičemo zidove i imamo pravo znati.

U takvom društvu se ne igra u mračnim kutevima raznoraznih gostiona, najvažniji poslovi i odabir izvođača se ne vrše izvan zgrade u kojoj je smještena Uprava Grada Šibenika, nema pomaknutih i izdvojenih centara moći. Nema ničeg što HDZ-u tako dobro pristaje.

I tražimo da riješite slučaj Bajić, jer čovjek jest slučaj. Lica iz crnih kronika ne mogu biti dio vlasti, niti smiju obnašati vlast. Smijenite Bajića, on je lice iz crnih kronika. To je zahtjev javnosti Šibenika.

Sve u svemu nama u SDP-u je jasno da je grubo prekršen Zakon o javnoj nabavi. Zato pozivamo gradsko poglavarstvo da poništi sporni Ugovor, te da omogući fer tržišnu utakmicu i mogućnost da posao dobije najbolji ponuđač, koji bi igrom slučaja mogao biti i iz Šibenika.



Post je objavljen 18.10.2007. u 23:30 sati.