Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Balet HNK Split započinje sezonu izvedbom 'Romea i Julije'

vrijeme: 20.10.2007., 20,30 h
mjesto: Split, HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr/

Baletna sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu počinje izvedbom baleta 'Romeo i Julija', u subotu, 20. listopada, s početkom u 20,30 sati, dok su reprizne izvedbe predviđene za 22. i 27. listopada.


Nastao na glazbenom predlošku Sergeja Prokofjeva i dramskom Williama Shakespearea 'Romeo i Julija' koreografska je i redateljska kreacija Yourija Vŕmosa, jednog od najznačajnijih koreografa suvremene svjetske baletne scene. Renomirani mađarski koreograf, ravnatelj Baleta u Deutsche Oper am Rhein u Düsseldorfu, 'vjerojatno najbolji koreograf-pripovjedač našega doba' (prema nedavnom izdanju Povijesti baleta 20. stoljeća) sa splitskim je baletnim ansamblom ovaj naslov premijerno postavio na Peristilu 31. srpnja ove godina, u sklopu 53. Splitskog ljeta. Vŕmos i njegovi suradnici, scenografkinja Dinka Jeričević i kostimografkinja Sonja Obradović radnju svoje verzije tragične priče o najpoznatijim ljubavnicima svjetske literature smjestili su u tridesete godine prošlog stoljeća, odnosno u vrijeme kada je nastala Prokofjevljeva glazba. Kritike nakon premijere bile su jednodušne u pohvalama, a aplauz publike na Peristilu zasigurno jedan od najdužih ikad zabilježenih na Splitskom ljetu.

Nakon uspjeha peristilske premijere 'Romeo i Julija' svoj će život nastaviti na pozornici splitske nacionalne kuće. U naslovnim će se ulogama, kao i ljetos, pojaviti solisti splitskog Baleta Azamat Nabiulin i Monica Dinoni, a pored njih glavne će uloge tumačiti i Ajdar Valejev (Mercuzio), Artjom Žusov (Benvolio), Lev Šapošnikov (Tibaldo), Dmitrij Rodikov (Paris), Albina Rahmatullina (Gđa. Capuletti).

Culturenet


Post je objavljen 18.10.2007. u 22:31 sati.