Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zelena lista u Europi, a i Zagora također!


Na Viječu (Council) Europske zelene stranke u Beču, stranka Zelena lista je, jednoglasnim izjašnjavanjem predstavnika stranaka članica, dobila status promatrača. Mali korak za Europu, ali veliki za nas! party Nema puno hrvatskih stranaka, koje su članice ili barem promatrači u europskim stranačkom asocijacijama.

Nije bilo nimalo lako izboriti taj status. Prethodila je dugotrajna provjera ozbiljnosti rada: članstvo, struktura i procedure odlučivanja, sadržaj djelovanja, načela i njihova konkretna primjena. Kako je prije nekoliko godina ukinut status "kandidata", slijedeći korak treba biti punopravno članstvo. Imamo dobre šanse uspjeti u tome, prije nego što Hrvatska uđe u EU! smokin

Osim primanja u zelenu europsku obitelj, Europska zelena stranka je na prijedlog Zelene liste jednoglasno donijela Rezoluciju o odlagalištu otpada na Lećevici u zaleđu Splita. Rezolucijom se traži od Europske komisije, Europskog parlamenta i Europske banke za obnovu i razvoj da prestanu nekritički podržavati taj projekt,te da istraže sve sporne aspekte na koje lokalni aktivisti već godinama ukazuju. (Pogledajte članak: Udruge i narod Zagore svojom kompetentnošću zagorčavaju život šarlatanskim tehnokratima)

Anđelko Parčina, predsjednik udruge 'Rast Zadruge (skrenuli su mi pažnju da je apostrof ispred "R" na početku imena: to je lokalni izgovor riječi "hrast", a ne "rastenje"), član je Zelene liste i nositelj naše liste u devetoj zbornoj jedinici.

Iako smo do sada na susretima europskih Zelenih bili samo "gosti", na našu je inicijativu u posljednjih nekoliko godina doneseno već nekoliko rezolicija: protiv projekta Družba-Adria, za veću participaciju civilnog društva u pristupnim pregovorima itd. (Pogledajte potpuni spisak u članku na alertonline.org.)



Post je objavljen 18.10.2007. u 02:48 sati.