Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hyyyyyyyyyy

Marketing

Toše Proeski ...

Image Hosted by ImageShack.us






„Dan za nas“ prvi je album mladog makedonskog pjevača Toše Proeskog kojeg je, 6. rujna 2004. za Hrvatsku i Sloveniju objavio Dallas Records.

U pitanju je prvi Tošetov materijal objavljen kod nas, ali i prvi rađen baš za ovo tržište. Naime, u Makedoniji je Toše najveća pjevačka zvijezda s nekoliko objavljena albuma („Nekade vo nokta“, “Sinot Božji“, „Ako me pogledaš vo oči“) koji su dostigli velike naklade. „Dan za nas“ kolekcija je od čak 14 hitova na kojima je s Tošom surađivao cijeli niz uglednih autora i izvođača poput Marine Tucaković, Dine Muharemovića, grupe Sintezis ili legendarne Esme Redžepove u sjajnoj skladbi „Čini“. U repertoaru koji se proteže od balada do punokrvnih pop hitova Toše prezentira svu raskoš svog talenta (inače studira solo pjevanje) i osvaja na prvo slušanje. Hrvatska publika je Tošu bolje upoznala upravo na Euroviziji u Turskoj gdje je nastupio s pjesmom „Life“, a definitvna „ljubav“ dogodila se prvim singlom „Čija si“, favoritom radio postaja širom države. Sigurno je da „Dan za nas“ tu neće završiti. „Zvjezdo sjevernice“, „Nikada“, «Pogledaj u mene“, „Čin“ ili „Soba za tugu“ koje su Tošu promovirale u jedan od najvećih makedonskih „izvoznih“ proizvoda.

21. srpnja 2005. u prodaji se našao posljednji album Toše Proeskog „Pratim te“, već najavljen hit duetom Toše i Tonija „Lagala nas mala“. Album „Pratim te“ je sniman i mixan u Zagrebu („Red Light“ studio), Ljubljani („Metro“) i u Skopju („Enterprise“), te donosi 14 novih ljubavnih balada i plesnih pop hitova. Uz naslovnu pjesmu ističu se budući singlovi „Jedina“ , „Tko ti to grize obraze“ i „Poljsko cvijeće“ , dok uz duet sa Tonijem, svakako treba spomenuti i duet sa jednom od najpopularnijih slovenskih pjevačica - Anjom Rupel u pjesmi „Krajnje Vrijeme“ . Također, Toše je, kao jedan od UNICEF-ovih ambasadora, snimio i uvrstio na novi album pjesmu „This World“ za potrebe humanitarnih akcija za pomoć djeci.

Toše je Hrvatskoj publici poznat i kao izvođač pjesme „Srce nije kamen“ najemitiranije pjesme hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu. s kojom je Toše nastupio na prošlogodišnjem HRF-u.

Za travanj Toše priprema album obrada 14 makedoskih narodnih pjesama „Božilak“ (hrv. „Duga“) te još jedan nastup na HRF-u s pjesmom „Veži me za sebe“ provjerenog autorskog dvojca Antonija Šola i Miro Buljan.

TOŠE PROESKI, KRATKA BIOGRAFIJA PO
GODINAMA

Rođen 25. siječnja 1981. godine, Prilep, Makedonija
1996. i 1997. „Melfest“, pobjednik festivala
1998. , „Skopje festival“, nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije („Ostani do kraja“)
1998., započinje suradnju s makedonskim skladateljem Grigorom Koprovim i stvara svoje prve velike hitove „Usne na usnama“ i „Sunce u tvojoj zlatnoj kosi“ s kojima na velika vrata ulazi u sam vrh makedonske scene
1999. prvi ekskluzivni ugovor s kućom „Avalon“ i 15. svibnja objavljuje svoj debi album „Nekade vo nokta“ („Negdje u noći“)
1999., „Skopje festival“, prva nagrada publike („Tvoji poljupci na mojoj bijeloj košulji“)
1999., ljeto – Skopje, prvi samostalni koncert
2000. godine za album “Nekade vo nokta“ osvaja prestiže nagrade „12 veličanstvenih“ i to za najbolji muški vokal, najbolji koncert godine, najbolji video...
2000. „Skopje festival“ nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije („Zlatni prsten napravljen od suza“), 3. mjesto
2000., lipanj; novi album „Sinot Božji“
2000./2001. kao student glazbene akademije sudjeluje u opereti
2001. Podgorica Festival, 2.mjesto sa pjesmom „Nemir“
2001., ožujak – Skopje, 5 zaredom raspordanih koncerata
listopad 2002., objavljuje treći album: „Ako me pogledaš u oči“
studeni 2002. Toše kreće na veliku turneju
2003. pobjeda na velikom festivalu „Beovizija“ s pjesmom „Čija si“ koja postaje veliki hit, a Toše kreće graditi međunarodnu karijeru
2003. pobjeđuje na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije i
2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju sa pjesmom „Life“
2004. objavljuje album „Dan za nas“, 4. po redu i prvi za teritorij Hrvatske i Slovenije
2005. „Pratim te“
2007. „Božilak“


Post je objavljen 16.10.2007. u 18:50 sati.