Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Afera "Sunčani Hvar": Tajni deal između Vlade RH i Orco grupe

Kada je početkom ove godine izbila afera „Sunčani Hvar“ iz Vlade RH brže bolje su demantirali da postoji ikakva afera. Podsjetimo se…

3. siječnja 2007 CNN blog objavljuje tajni ugvoror između Vlade RH i Orco grupe iz kojega se vidi da Sunčani Hvar nije nikakvo javno privatno partnerstvo već najobičnija prodaja Orco grupi. Iz Vlade su, kako je bilo i za očekivati, demantirali da se radi o prodaji i obećali da će objaviti pravi ugovor, što do dana današnjeg nije napravljeno. Također je obećano i gradu Hvaru da će im Vlada RH ustupiti 25% + 1 dionicu i tako osigurati kontrolni paket.

12. listopada 2007 business.hr donosi kratak članak u kojemu stoji da je Vlada RH odustala od ustupanja 25% + 1 dionice gradu Hvaru i umjesto toga nudi im hotelski kompleks „Sirena“ na upravljanje. Zašto je Vlada odustala od svojih obećanja? Odgovor je malo složeniji, ali ne i neočekivan. Upozoravali smo da priča sa Sunčanim Hvarom nije gotova već samo odgođena, a tome u prilog idu slijedeće činjenice.

Orco grupa prema potpisanom ugovoru ima pravo na dokapitalizaciju koju još uvije nije do kraja izvršila. Do sad je izvršena samo jedna faza dokapitalizacije, taman toliko da Orco grupa ima nešto manje od 50% udjela, a druga faza tek se očekuje. Kad dokapitalizacija završi, a ona se ne može spriječiti jer je ugovor potpisan, Orco će se zbog raznih klauzula u ugovoru o Vladinom ustupanju dinica domoći više od 75% udjela u Sunčanom Hvaru i time postati apsolutni vlasnik. Da je to izgledan scenarij, potvrđuje i Polančecova izjava s početka godine u jeku afere kada je izjavio da će Vlada RH, ako zatreba, kupovati i dionice na tržištu samo kako bi gradu Hvaru osigurali 25% + 1 dionicu.

No sada je sasvim jasno da su to bile bajke samo kako bi se afera stišala. Naši izvori govore da je Vlada RH sklopila tajni deal s Orco grupom prema kojemu se Vlada RH obvezuje da će ispoštovati do kraja ugovor i da će Orco doći u posjed više od 75% udjela, a za uzvrat traži da Orco grupa odgodi dokapitalizaciju za godinu dana. Točnije, dok ne završe izbori.

Vladi RH, točnije HDZ-u, nikad nije bila namjera prepustiti išta gradu Hvaru, već su cijelo vrijeme samo kupovali vrijeme obmanjujući hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića da će Vlada RH ustupiti kontrolni paket od 25% + 1 dionice. Ugovor je potpisan, onakav kakvog smo objavili i prema njemu, na žalost, Orco će postati apsolutni vlasnik Sunčanog Hvara. Jedini koji mogu utjecati na tu odluku je Orco grupa, a gledajući s njihove točke gledišta, oni nemaju razloga odreći se bilo čega od onog što im ugovorom pripada.

HDZ, a u prvom redu Damir Polančec je lagao hrvatsku javnost o javno privatnom partnerstvu, dok je ispod stola Sunčani Hvar prodan Orco grupi i prema svemu sudeći, s prvom slijedećom dokapitalizacijom svaka nada da će grad Hvar ipak dobiti kontrolni paket nestati će.

Post je objavljen 16.10.2007. u 09:48 sati.