Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tempovelegrada

Marketing

Što sve čini dobru vezu i dobar brak!

wavewavewave



Ovo je pitanje jedno od onih na koje gotovo svatko ima svoj odgovor: neki će reći da je isključivo važna ljubav, drugi će istaknuti razumijevanje i povjerenje, treći seks…

Osim toga, nemali je broj i onih koji misle kako se veza i brak jako razlikuju: dok su u vezi, misle kako je ljubav najvažnija, a nerijetko i dovoljna, dok će nakon stupanja u brak mnogi parovi 'promijeniti ploču', tvrdeći odjednom kako ljubav ne samo da nije dovoljna, nego više nije ni najvažnija.

Velik broj parova, kada započne zajednički život (bilo da je riječ o braku 'na papiru' ili zajednici udvoje, u istom stanu) počinje govoriti kako se sve promijenilo useljenjem pod zajednički krov. Činjenica jest da postoji razlika između situacije kad živimo skupa i one kad se svaku večer nalazimo negdje vani i nakon romantičnog sastanka odlazimo svaki u svoj stan, u kojem možemo živjeti onako kako nam odgovara i u kojem nam nitko neće prigovarati zbog navika i mana.

No unatoč nedvojbenosti ove tvrdnje, brak, odnosno zajednica jednoga para, ne bi trebao biti toliko kompliciran koliko mnogi parovi ističu. Naime, život udvoje zahtijeva neke socijalne vještine koje zahtijeva i odlazak u školu, na posao, druženje s ljudima… ako smo uspješno savladali osnovne socijalne vještine, morali bismo savladati i život u braku.

Možda ova tvrdnja ne izgleda logično, no sagledajmo što imamo na raspolaganju: u braku, doduše, želimo skinuti maske, prestati glumiti uloge koje glumimo s ljudima koje nismo izabrali pa smo možda tada manje spremni na kompromise, ali imamo i prednost da smo s osobom koju volimo najviše na svijetu (tako bi barem trebalo biti i jest u većine parova) te smo svjesno donijeli odluku da ćemo živjeti s tom osobom.

Riječ poštovanje po mnogim je stručnjacima osnova za sve ljudske odnose, a upravo nedostatak poštovanja vide kao osnovni uzrok problema među ljudima.

Možda zvuči neobično, no mnogi brakovi pucaju na sitnicama pa tako zaista postaje problem što netko istiskuje pastu za zube od sredine. To je umnogome zato jer smo gotovo svi na riječima jaki, a u stvarnosti nismo naročito spremni istinski prihvatiti tuđe navike, odnosno lako prihvaćamo nama slične, dok ono što se bitno razlikuje od nas prečesto vidimo kao pogrešno.

Iako je riječ o, na prvi pogled različitim vještinama, sve one, kad malo razmislimo, prirodno proizlaze kao posljedica činjenice da nekoga volimo i poštujemo pa bismo mogli reći da su ljubav i poštovanje, uz nešto sreće, nužnost i dovoljnost na kojima gotovo prirodno gradimo i ostale vještine:

- tolerantnost
- pomaganje
- djelotvornost
- kreativnost
- mudrost
- vjernost i lojalnost
- umjerenost
- pravednost
- međusobno razumijevanje

Sreću nikako ne treba podcijeniti, jer nije isto započeti zajednički život s dvije dobre plaće i u naslijeđenom stanu, no kako na ove faktore ne možemo previše utjecati, ipak se pokazalo da su za uspjeh braka ključni faktori na koje možemo utjecati, što je svakako dobra vijest.

Brak u kojem oba partnera uvijek postupaju kako je gore opisano je nemoguć i sigurno bi bio dosadan, no ako se što je češće moguće trudimo postupati barem približno na gore opisane (idealne) načine, istraživanja su pokazala, imamo veću šansu ostvariti sretnu i uspješnu vezu, odnosno brak.


wavewavewave

Post je objavljen 16.10.2007. u 00:29 sati.