Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

Terezija Avilska Velika

Svetica, Naučiteljica, Djevica

Rodila se u Avili u Španjolskoj godine 1515. Stupila je u Karmelski red, gdje je koračala velikim koracima k savršenstvu i imala mistične objave. Trudila se oko obnove Reda, podnijela velike nevolje, ali je sve svladala nepobjedivim duhom. Napisala je knjige krcate najdubljim i najuzvišenijim naucima, koje je potvrdila vlastitim iskustvom. Umrla je u Albi godine 1582.


U ovaj dan poletjela
Terezijina duša je
Ko prebijela golubica
U svetu Crkvu u nebu.

Glas Zaručnikov čula je:
"S Karmela dođi, sestrice,
Sa gore na pir Janjetov,
Po krunu dođi preslavnu!"

O Zaručniče djevica,
Veličali te anđeli,
Sveđ pirnu pjesmu pjevali
I pred tobom se klanjali! Amen.


/Himan iz Božanskog Časoslova - Večernja/

**********Image Hosted by ImageShack.us

SVETA TEREZIJA OD ISUSA (VELIKA ILI AVILSKA)

Velika je stoga što je bila ispunjena Božjim Duhom, Božjom Mudrošću, a nadasve Božjom Ljubavlju.
I to se kod nje sve tako ispreplelo da je stvorilo veliku osobnost i učinilo je Velikom. Ona svijetli svijetu i čini da se u njemu osjeća, vidi Božja prisutnost.
Zacrtala je u Crkvi novi put savršenstva pokazujući nam kako uvijek treba težiti za pravom svetošću. Mudar putnik na ovome svijetu uvijek ima na umu cilj svoga putovanja, a to je vječni život. Tako je i ona donijela čvrstu odluku i u toj odluci ustrajala, odredila je sebi cilj - doživjeti puninu čežnje svakoga čovjeka ...
Svaki čovjek koji doživi Božju Ljubav jest svjetlo. S mudrošću mijenja stavove prema svemu oko sebe, prema životu, teži za Mudrošću Božjom, postaje prijatelj Božji, dijete Božje. Isus nas je naučio samo jednu molitvu koja počinje sa: "Oče". I želi da to ne samo izgovorimo nego i doživimo, doživimo koliko nas Otac voli. Da to doživimo i od toga živimo.Bit čovjekove naravi jest doživjeti Božju Ljubav i tu Ljubav širiti oko sebe.
Čovjek koji je mudar već sada se može osjetiti sretan i ispunjen i to kada sve, svoj život preda Bogu i kada ga daje svome bližnjemu.



Mudr 7,7-14
7Zato se pomolih i razbor dobih; zavapih i primih duh mudrosti. 8Zavoljeh je više nego žezla i prijestolja i ništa ne cijenih bogatstvo u usporedbi s njom. 9Nisam je htio uspoređivati ni sa draguljima, jer je sve zlato pred njom kao malo pijeska, a srebro je prema njoj kao blato. 10Ljubio sam je više od zdravlja i ljepote i zavolio više od svjetlosti, jer njezin sjaj bez prestanka svijetli. 11A s njome su mi došla sva dobra i od ruku njezinih blago nebrojeno. 12I svemu sam se tome radovao, jer mudrost sve donosi; još nisam znao da je ona roditeljka svega toga. 13I ono što naučih bez primisli, to bez zavisti predajem, bogatstva njezina ne skrivam. 14Ona je neiscrpljiva riznica ljudima, i koji se njome služe postaju prijatelji Božji, preporučeni darovima njezina nauka.



*******************************


Neka te ništa ne zbuni,

Ništa ne uplaši!

Sve prolazi;

Bog se ne mijenja - ostaje uvijek isti.

Strpljivost sve postizava.

Tko posjeduje Boga, tome ništa ne nedostaje;

Bog je jedini posve dostatan.



********************************







Post je objavljen 15.10.2007. u 19:46 sati.