Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slonic

Marketing

smijeh naš svagdašnji :):):)

Tko se zadnji smije, živi duže

Image Hosted by ImageShack.us




Onaj tko bi osmislio način kako prodavati smijeh u bočicama bio bi bogat čovjek! Ipak, bogatom se može smatrati i ona osoba koja nosi osmijeh na licu. Bogata duhom, vedrinom, pozitivnim pristupom, ali i bogata zdravljem.


Smijehom se povećava frekvencija srca te ono poboljšava cirkulaciju i opskrbu krvlju svih dijelova tijela


Ne jedno istraživanje dovelo je u izravnu vezu zdravlje i smijeh. I rezultati su bili više nego dobri, toliko dobri da se izreka 'umrijeti od smijeha' može proglasiti totalnim promašajem i apsurdom.

Poznat je slučaj Normana Cousinsa koji se nasmijao izravno u lice svojoj bolesti. Nakon što mu je dijagnosticiran ankilozantni spondilitis, teška upalna reumatska bolest, doktori su predvidjeli da ima minimalne šanse za oporavak. Cousins ih je opovrgnuo, i to ne skupocjenim tretmanima niti lijekovima, već svakodnevnim smijanjem od srca.

Svakoga dana gledao je komedije ili čitao humoristične priče, othrvao se negativnim emocijama, strahu i potištenosti, kojima često naginju teški bolesnici i uživao u humoru kojim se okružio. U početku je primijetio da sve bolje spava, bez trošenja analgetika i sedativa, a otkrio je i da smijeh stimulira smanjenje sedimentacije i povlačenje upalnih procesa.

Kroz neko vrijeme u potpunosti je ozdravio, a vlastiti primjer potaknuo ga je da na jednom američkom medicinskom fakultetu predvodi istraživački tim koji proučava blagodati smijeha.


Image Hosted by ImageShack.us


Što se događa u tijelu kada se smijemo

Od jakog i dužeg smijeha povećava se frekvencija srca, mijenja se frekvencija i dubina disanja, a aktivno radi nekoliko mišićnih skupina: dijafragma, trbušni i međurebreni mišići, pomoćni dišni i mišići lica, te povremeno i mišići ruku, nogu i leđa. Smijanje poboljšava cirkulaciju i opskrbu krvi svih, a pogotovo perifernih dijelova tijela, opskrbu organizma kisikom i aktivira metabolizam.


Smijeh oslobađa i endorfine koji sprečavaju bol i imaju smirujući i antidepresivni učinak

Svaki je razlog za smijeh dobar ; )

Image Hosted by ImageShack.us


Istraživanja su potvrdila da su nakon smijanja smanjene razine kortizola i adrenalina, hormona koji nas 'pucaju' za vrijeme stresa i sa sobom povlače rast krvnog tlaka, poremećaje metabolizma i začepljenje arterija. Nadalje, tvrdi se da smijeh povećava spontano stvaranje limfocita i aktivnosti NK ('natural killer') stanica – limfocita koji uništavaju tumorske stanice.

Raspoloženje utječe i na imunoglobulin A, prvu zaštitu dišnih sustava od mikroorganizama, koji je viši u danima kada smo veselo raspoloženi. Također, smijeh oslobađa i endorfine, takozvane unutrašnje opijate koji sprečavaju bol i imaju smirujući i antidepresivni učinak. Dodajmo i da su analize uzorka moždanih valova pokazale da su lijeva i desna strana mozga mnogo bolje koordinirane kod osoba koje imaju razvijen smisao za humor i često se smiju.

Smijeh se posebno promatra na području psiho-neuro-imunologije vodeći se uskom povezanošću i međuovisnošću uma, odnosno emocija i imunološkog sustava. Pozitivne emocije, naravno, potiču i jačaju imunološki sustav što potvrđuju i rezultati raznih ispitivanja, kao i konkretni primjeri bolesnika koji su pozitivnim pristupom poboljšali svoje zdravstveno stanje.


Image Hosted by ImageShack.us


Ako ste još uvijek sumnjičavi prema 'ha ha' terapiji, razlog da se dobro nasmijete potražite u činjenici da se smijanjem postižu jednaki rezultati kao i redovitim vježbanjem – izvrsna informacija za sve one kojima je draže zavaliti se u fotelju i pogledati dobar film. Njima preporučujemo komediju prema Cousinsovom receptu, bolje nego znojiti se od fizičkih aktivnosti. Potrošnja energije za vrijeme dobrog smijeha jednaka je, vjerovali ili ne, desetominutnom vježbanju na spravama za veslanje ili petnaestominutnoj vožnji na sobnom biciklu!

Smijeh opušta, održava dobro raspoloženje i širi dobre vibracije - stoga se smijte sa svojom obitelji

Image Hosted by ImageShack.us




Smijeh masira psihu

Uz sve navedene prednosti utjecaja smijeha na stanje organizma, značajnija je psihološka vrijednost smijeha. Smijeh opušta, održava dobro raspoloženje i širi dobre vibracije. Smijeh je i razoružavajući alat – kada se nađemo u nekoj napetoj, pomalo neugodnoj ili uznemirujućoj situaciji zgodna šala može učiniti čuda i preokrenuti okolnosti.

Osim toga, tko se još voli družiti s mrgudima koji se nasmiju samo u iznimnim situacija i to jedva primjetnim pomicanjem kutova usana – svi vole biti u blizini vedrih i nasmijanih osoba. Osim što su pravi magnet za društvo, ugodni su prijatelji, životni partneri ili poslovne kolege.

I zato - ne skrivajte osmijeh u sebi. Nosite ga jer će vam ne samo ukrasiti lice, već i poboljšati život! I to ne samo vaš, nego i onih s kojim ga dijelite.

hihihihihihihihihihi......hahahahahahahaha....:):):):):):):):)


Post je objavljen 15.10.2007. u 07:41 sati.