Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Istarska nepravda, a sve je po zakonu

Da sve može biti po zakonu, a opet vrlo nepravedno pokazuje nam primjer iz Poreča gdje se na cesti Poreč – Novigrad ovih dana obavlja rekonstrukcija mosta na rijeci Mirni. Zbog rekonstrukcije mosta, cesta koja je inače vrlo prometna i od lokalnog značaja, zatvorena je. Po zakonu, da bi se neka cesta zatvorila potrebno je osigurati besplatan alternativan pravac, ali nigdje ne piše koliko taj alternativni pravac smije biti duži.

U konkretnom primjeru postoji jedan besplatan alternativni pravac, ali duplo duži od postojećeg pravca i njime vam treba čitav sat da bi stigli iz Novigrada u Poreč. Drugi pravac je preko Istarskog ipsilona gdje morate platiti mostarinu od čak 14 kuna, koliko inače iznosi cestarina od Rijeke do Delnica.

I tako sad imate primjer da je sve po zakonu, a lokalno stanovništvo primorano je ili koristiti Istarski ipsilon pa plaćati astronomsku cijenu mostarine ili pak koristiti zaobilazni put duplo duži od trase koja je privremeno zatvorena. Da apsurd bude veći, umjesto da Istarska županija pokrije troškove lokalnom stanovništvu, u igru ulijeću ”brižne” općine koje su sa koncesionarom uspjele ”isposlovati popust” od čak četiri kune po prolasku.

No, ono što je u cijeloj priči doista perverzno jest činjenica da građani moraju ”dokazivati” da će tijekom 60 dana most prijeći barem 40 puta, a ”dokaz” nije ništa drugo nego pisanje nekakvog zahtjeva za kojeg još moraju "iskeširati" 400 kuna avansa.

Kako izvještavaju sa web stranica Grada Poreča (na što su ih podsjetili oporbenjaci na pressici prije nekoliko dana), osim viška vremena za pisanje i predavanje zahtjeva, morate imati i šaku strpljenja, presliku osobne iskaznice, presliku prometne dozvole i potvrdu poslodavca (da, piše ”potvrdu poslodavca”, a ne i kakvu potvrdu) te se u vrijeme radnog vremena (od 08 do 15 sati) nacrtati u prijamnoj kancelariji gradske uprave na rivi. I to nakon što ste pronašli parkiralište u gradu!

Više o svemu pročitajte na www.parentium.com

Post je objavljen 14.10.2007. u 13:42 sati.