Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

24 sata hrvatskog mentaliteta....

08.05.2007.

Na jučerašnjoj naslovnici novina 24 sata pročitala sam nešto ružno, primitivno i opasno. Prvo sam mislila zatomiti taj doživljaj... ali evo već me 24 sata to muči pa ću ipak napisati.
Od svega što se jučer dešavalo u zemlji jedna vijest je zaslužila mjesto na naslovnici... pod naslovom „U štiklama gurala auto“. Obavještavaju nas novinari da je Vesna Škare Ožbolt ostala bez benzina u neposrednoj blizini benzinske crpke i onda je gurala svoj auto u štiklama.
Tek ovlaš se spominje neki mladi dečko koji je jedini priskočio pomoći... a marljivi čitatelj koji je događaj usnimio mobitelom dobio je 1000 kuna nagrade što nam je omogućio da se naslađujemo tuđom nevoljom.
Odmah sam odreagirala glasno i grubo kad sam to ugledala na naslovnici... i za početak se dograbila s mužem. On misli da si netko tko ima takav mercedes ne smije dozvoliti da ostane bez goriva na cesti... jer taj auto joj vjerojatno u nježnim ritmovima šapuće kada se približilo vrijeme za tu savjesnu radnju – točenje goriva. Odmah sam okefala njega i sve do sada potiskujem svoju ljutnju.
24 sata su novine lakih nota.... a ja ih upravo zbog toga smatram jako važnima. One nemaju neku umjetničku vrijednost J))))), ali imaju svoju težinu jer ih čita veliki broj ljudi zbog niske cijene i izbora tekstova koji podilaze mentalitetu. Imali su neku akciju nagrađivanja građana koji su doprinijeli društvenom interesu i to mi se jako svidjelo.... pa je i ova akcija nagrađivanja građanja za snimke raznih događaja u početku izgledala jako pozitivno.....
Jako mi se svidjela snimka policajca koji prima mito. Ta snimka je u društvenom interesu... ona znači borbu zla, protiv nedopustivih i nemoralnih ponašanja... i podržavam da se takve akcije nagrađuju.
Ali što nam poručuju jučerašnjim slikama i tekstom?
Kao prvo.... priznajmo pošteno sami sebi da li smo ikada ostali bez benzina ili napravili neku nepromišljenost u prometu. Naravno da jesmo! Nije se rodio savršen čovjek... pa tako nema ni savršenih vozača koji ne bi mogli ispričati neke svoje vozačke priče.
Zašto je važno znati kakve je cipele nosila Vesna Škare Ožbolt u trenutku problema koji ju je zadesio? Zašto bi uopće naciji bilo važno znati da je dotična ostala bez goriva? Kolikim se to ljudima svakodnevno desi pa nas o tome ne obavještavaju. Protiv čega se tu borimo ili za što se borimo takvim naslovima i tekstovima?
Ta naslovnica i taj članak potpiruju ionako škakljiv mentalitet kojim caruju jal, trač i zluradost. Čemu učimo omladinu? Pametniji je tip koji ju je snimio i dobio soma kuna od tipa koji joj je pomogao gurati auto? Da su se moji sinovi zatekli tamo... i da su umjesto da pomognu ženi ili muškarcu (bez obzira da li se radi o poznatoj ili nepoznatoj faci) snimali događaj za lovu, a ne ponudili pomoć... ma ja bi ih se odrekla preko novina.
Koje vrijednosti promiče ova vijest? Ona je zato opasna. Poziva na trač, guranje nosa tamo gdje mu nije mjesto, poziva na ismijavanje i ponižavanje onih koji se nađu u nevolji.
Ta vijest ponižava sve čitatelje.
A ti Mališa koji se družiš s Vesnom... prenesi joj neka se ne živcira zbog takvog ponašanja.... jer takvu vijest mogu objaviti i veseliti joj se samo oni koji nemaju vlastite živote i koji u tuđim problemima pronalaze hranu i utjehu za svoje neuspjehe i nedostatke.


Post je objavljen 28.08.2007. u 16:01 sati.