Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Biklijada u Vrgorcu

Večeras je na gradskom korzu tradicionalno održana još jedna BIKLIJADA, manifestacija koja se slavi u čast lozi i kozi. Bikla, piće od mladog crnog vina i kozjeg mlijeka pije se u Vrgorskoj krajini već stoljećima, to je piće koje izniklo iz naroda i održano u narodu. Možda je baš zbog činjenice da se radi o pučkom piću tako malo kroz povijest o njoj pisano. I večeras su se lili litri i litri bikle za sve željne tog vrgorskog nektra. Na večerašnjoj manifestaciji okupilo se petstotinjak i više ljudi, za koje je priređen i prigodni program. Nažalost po posjećenosti je ova biklijada ipak bila slabija od prošlogodišnje, vjerojatno zbog utakmice nacionalne nogometne vrste koja se igra paralelno sa biklijadom.
Svoj su program izvodile gradske glazbe Vrgorca i grada prijatelja Gospića, a potom su nastupili Dusinjari i Dusinjke u starim narodnim nošnjama, te klape. Naravno ova manifestacija ne bi bila ista bez Vedrana Vegara i Giulija, koji su otpjevali nekoliko svojih hitova, te brojni drugi.
Večeras je, po prvi puta, organizirano i natjecanje u spravljanju tripica, još jednog narodskog specijaliteta, a za nagradu najboljeg natjecalo se pet grupa. Osim vrgorskih ekipa sudjelovali su i kuhari iz kluba ljubitelja tripica, tzv. Triperi iz Rijeke. Ocjenjivanje je vršila komisija na čelu sa gastronomskim stručnjakom Veljkom Barbierijem. Prvo mjesto osvojili su Pajo i Kenja, a drugo Neli i Jack Roskam, što znači da su sve nagrade pokupile vrgorske ekipe. Nakon ocjenjivanja tripica, deseci i deseci kilograma toga jela podijeljeni su Vrgorčanima i njihovim gostima.
Na ovogodišnjoj biklijadi moglo se primijetiti veći broj političara raznih opcija koji su večeras izgledali nekako zgodniji i svjetliji u licu i komunikativniji u razgovoru nego inače. Možda je razlog bio u predstojećim izborima, a možda su previše gucnili bikle. Tko bi ih zna.
Osim štandova sa biklom, Vrgorčani su svojim gostima ponudili mnoštvo različitih kolača i brojnih suvenira. Nagradu za najbolji suvenir osvojio je Drinko Radonić iz Banje. Bilo je najavljivano kako će na biklijadi biti izabrana najbolja okućnica, ali su na kraju nagradu podijelili svi prijavljeni budući da je komisiji bilo teško izabrati najboljeg. Nagradu u kategoriji Čovjek je ključ uspjeha u turizmu osvojio je marljivi radnik Komunalnog, Branko Delić, za izniman rad na uljepšavanju općeg vanjskog izgleda Vrgorca.
Zaključno, biklijada je bila lijepa i na jednu večer je probudila cijeli Vrgorac i okolna mjesta iz općeg mrtvila, ali je ipak bila slabija od prijašnjih. No na kraju bi dodao slijedeće; zasmetala mi je činjenica da su brojni Vrgorčani, umjesto da se kreću oko štandova sa biklom, kolačima i tripicama, ili da plešu uz zvukove pjesme, svi su se jednostavno zabili u okolne kafiće i sve nas ostale, koji smo istinski proslavljali biklijadu, promatrali kao da smo u Big Brotheru ili tako nešto. Uglavnom, bilo je lijepo, ali moglo je i bolje.


Post je objavljen 13.10.2007. u 21:58 sati.