Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Croatia Airlines (i dalje) na leđima poreznih obveznika

Uprava Croatia Airlines-a nedavno je zatražila 30-tak milijuna kuna iz proračuna za, kako su objasnili, subvenciorniranje letova na domaćim linijama. Kako se ova dična tvrtka iz proračuna financira već godinama, pitam se – dokle tako. Glede pretpostavljam nekakovih dalekosežnih državnih interesa, održava se neisplativi neprofitabilan državni gigant, a zbog kojega je već godinama teško u Hrvatsku dobiti europske niskotarifne avioprijevoznike.
Croatia Airlines izvlači se na foru neisplativih lokalnih linija, a kako sam nedavno čitao, lokalni aerodrom u Osijeku proziva CA upravo za izbjegavanje letova prema tome gradu, zbog čega je tamošnja zračna luka pred bankrotom. Dakle, nema koristi za lokalno stanovništvo, nema profita, blokiraju se dolasci jeftine konkurencije koja bi svima u RH omogućila jeftina putovanja i u konačnici, sve nam se skupo naplaćuje našim novcima iz proračuna. Da ne govorim o tome kako tisuće naših građana putuju Ryanair-om iz Trsta ili Wizzair-om iz Budimpešte, a domaće zračne luke uglavnom su prazne i egzistiraju samo tijekom srpnja i kolovoza pod naletom turističke sezone.
Za one koji ne znaju; Ryanairom ili Wizzairom možete za 10-tak ili nešto više (a ponekad čak i za manje) eura odletjeti do bilo koje europske destinacije koju bi preko domaćeg Croatia Airlines-a platili barem desetorostruko više. Pa vi vidite...


Post je objavljen 12.10.2007. u 14:40 sati.