Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zloupotrebe Zakona o pravu na pristup informacija u Novom Vinodolskom

29.9.2007 godine objavljen je tekst pod nazivom „Kršenje ljudskih prava u Novom Vinodolskom“. Radi se o slučaju građanina Dominika Domiana iz Novog Vinodoslkog kojeg lokalni vlastodršci u sprezi s policijom šikaniraju i krše njegova osnovna ljudska prava. Danas slijedi nastavak tog teksta koji bi se bez problema mogao uvrstiti u rubriku „Vjerovali ili ne“.

Dana 26.09.2007 Dominik dolazi kući u 12.30, te na vratima zatiče nabijene dvije poruke. Na jednoj piše da "mora biti kod kuće u 9.00 sati" istog dana, a na drugoj "da je odbio primiti dostavu" (dostava rješenja op. a.)koja je trebala biti u 9.00 sati. Ali kruna svega je da na je na nadzornoj kameri zabilježeno da su bili u 10.15? Kako je Dominik trebao biti kući u 9.00 ako se to traži od njega u 10.15 i sve to istog dana?

No prava priča tek sad slijedi. Nakon što Dominik nije preuzeo dostavu, zatražio je od grada da mu se ta rješenja dostave poštom. Odgovor koji je dobio nema veze sa zdravim razumom i klasičan je primjer zloupotrebe Zakona o pravu na pristup informacija. Kako se može vidjeti na scanu rješenja u njemu doslovno piše da se Dominiku Domianu odbija zahtjev na pristup rješenjima gdje se isti nalazi kao stranka jer bi objavljivanje tih rješenja onemogućilo neovisno i nepristrano vođenje postupka.

Možete li zamisliti veći nonsens od ovoga? Grad vodi postupak protiv Dominika Domiana i istovremeno mu uskraćuje pravo na uvid u predmete radi tobožnje neovisnosti postupka. Takvim postupkom Dominiku Domianu uskraćeno je i njegovo osnovno pravo da se brani od optužbi za koje ga grad tereti, tj. čak niti ne zna zašto ga grad tereti jer rješenja ne može dobiti na uvid.

Cijeli tekst sa svim slikama možete pročitati na stranicama Dominika Domiana.

Post je objavljen 12.10.2007. u 09:43 sati.