Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2007. godinu






Britanska književnica Doris Lessing dobitnica je Nobelove nagrade za književnost u 2007. godini, objavila je Kraljevska švedska akademija znanosti. U obrazloženju nagrade Švedske akademije navode kako je nagrada pripala 'epskoj pripovjedačici ženskog iskustva, koja sa skepsom, žarom i vizionarskom snagom pomno ispituje podijeljenu civilizaciju'.

Nagrada Švedske akademije od 1,1 milijun eura pripast će književnici koja će idućeg tjedna napuniti 88 godina. Doris Lessing tek je 11. ženski Nobelov laureat za književnost od 1901., kada se počela dodjeljivati ta nagrada. Prošle je godine nagradu dobio turski književnik Orhan Pamuk, a zadnja žena kojoj je pripala prestižna nagrada je Austrijanka Elfriede Jelinek.

Doris Lessing rođena je 1919. god. Od roditelja Brintanaca, u Perziji (današnjem Iranu), a s pet gpdina preselila se u Južnu Rodeziju (današnji Zimbabve). Tamo je provela djetinjstvo na velikoj farmi i prvi put došla u Englesku 1949. Sa sobom je donijela rukopis svog prvog romana Trava pjeva, koji je tiskan 1950. i postigao velik uspjeh u Britaniji, Americi i deset europskih zemalja. Otada neprestano raste njen međunarodni ugled, i to ne samo kao spisateljice romana već i kao autorice novela i drugih proznih oblika.
Za zbirku novela 'Pet', 1954. dodijeljena joje nagrada Somerset Maugham. Dobitnica je austrijske državne nagrade za europsku književnost., i nagrade Shakespeare koju joj je 1982. dodjelila Federalna Republika Njemačka. Među njenim ostalim proslavljenim romanima su 'Zlatna bilježnica', 'Ljeto prije sutona' i 'Kako sam preživjela'. Njezine su kratke priče sakupljene u mnogim zbirkama, među kojima su 'Prema sobi devetnaest' i 'Iskušenje Jacka Orkneyja'; dok se njene afričke novele pojavljuju u zbirkama 'To je bila zemlja starog poglavice' i 'Sunce među njihovima stopalima'. 'Shikasta', prvi u nizu od pet romana pod zajedničkim nazivom 'Kanopus u Argu: arhivi', tiskana je 1979. Njezin roman ' Dobar terorist' 1985. osvojio je književnu nagradu W.H. Smith, a u Italiji nagradu Mondello, iste godine. 'Peto dijete' dobilo je talijansku nagradu Grinzane Cavour, za koju glasuju učenici završnih razreda srednje škole. Prema 'Stvaranje predstavnika za planet 8' nastala je opera s Philišom Glasom, libreto je napisala autorica, koja je premijerno izvedena u Houstonu. Njezini noviji radovi uključuju 'Afrički smijeh' i prvi svezak autobiografije 'Pod mojom kožom'.

Izdavačka kuća V.B.Z. objavila je 1999. godine autoričin roman 'I ponovno, ljubav' koji s neodoljivom strašću istražuje prirodu i porijeklo ljubavi i njene nesmiljene sposobnosti da nas preplavi i iznenadi. Kombinacija autoričine strastvene uključenosti i sposobnosti da se odmakne i sagleda ono što se zbiva, ili će se zbiti, nešto je što ne nalazimo ni kod jednog romanopisca današnjice, osim možda Saula Bellowa i pokojnog Anthonyja Burgessa

Izvor : V.B.Z.





Post je objavljen 11.10.2007. u 17:02 sati.