Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/udrugemiljevci

Marketing

SIMPOZIJ NA MILJEVCIMA LIPANJ 2007.



Simpozij kojeg je otvorio predsjednik Miljevačkog sabora dr fra Šime Samac ujedno je bio početak osmodnevnih manifestacija kojima se ove godine obilježavala 15.obljetnica oslobođenja miljevačkih sela.

Dr fra Šime Samac kazao je ,kako ovaj jedinstveni prostor ljepote duha i uma , uvijek je imao jasne domoljubne, političke i religiozne orijentire .Dodao je da je miljevačko područje kroz povijest najteža stradanja doživjelo u vrijeme komunističkog režima kada je obilježeno kao ustaško odnosno neprijateljsko područje pa su se sve strukture vlasti prema Miljevcima tako i odnosile. To je dovelo do iseljavanja i stagnacije ovog područja, ali i jačanja nacionalne svijesti stoga nije slučajno da su Miljevci bili prvi veliki oslobođeni teritorij u Domovinskom ratu ,kazao je dr Samac .

Okupljene znanstvenike i goste na počeku rada pozdravili su fra Žarko Maretić gvardijan visovačkog samostana, drniški gradonačelnik Ante Dželalija , šibensko -kninski župan Goran Pauk te u ime pokrovitelja Mirko Smoljić savjetnik ministra znanosti ,obrazovanja i športa .

-Hrabrost i prkos miljevačkih ljudi kroz tešku i slavnu povijest pokazala je slobodoljubivost , ljubav i vjeru u hrvatskog čovjeka koji se nikad nije pokorio okupatorima ,a dao je velike junake i ratnike koje nikada ne smijemo zaboraviti ,kazao je Mirko Smoljić ističući kako je vrijednost ovog znanstvenog skupa što će dokumentirati povijesna zbivanja na ovom prostoru zbog budućih pokoljenja .

Tijekom dvodnevnog rada ovog znanstvenog skupa održalo se 40-tak izlaganja na temu povijesti Miljevaca, prirodne i kulturne raznolikosti , očuvanja narodne baštine , demografske obnove do perspektiva i mogućnosti razvoja.Cilj je bio sva ova izlaganja sabrati u poseban zbornik.

U subotu ,16. lipnja u Drinovcima je ujedno bila otkrivena spomen bista Stjepana Radića ,te predstavljena knjiga „Miljevačko zdravstvo „ dr Borisa Dželalije.

Navečer pak u sportskoj dvorani osnovne škole održavale su se tradicionalne Miljevačke užance.U nedjelju 17. lipnja je započeo i malonogometni turnir branitelja i mladeži u organizaciji Športsko rekreacijske udruge Miljevci koji će potrajao do 22. lipnja.

Na samu obljetnicu oslobođenja Miljevaca, 21. lipnja ,proslava je započela polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u akcijama oslobađanja našeg područja.Toga dana u spomen na sve poginule branitelje služena je i sveta misa zadušnica.

Završnica svečanosti obilježavanja 15-te godišnjice oslobođenja Miljevaca bio je veliki koncert pod nazivom „Nek traje loza naša „ što se održao 23. lipnja.Nastupali su Miroslav Škoro,Mate Bulić , klapa Bunari te Marko Perković Thompson.

Post je objavljen 11.10.2007. u 23:42 sati.