Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Neizravan odgovor Zorana Milanovića na otvoreno pismo

Nije trebalo dugo čekati da bi stigao odgovor Milanovića na otvoreno pismo od prije neki dan. Slučajno ili namjerno, novinari Indexa u najnovijem razgovoru s Milanovićem postavili su i pitanje pozicije Milana Bandića kojeg se povezuje sa sve više afera. Ovdje prenosimo dio razgovora vezanog uz Milana Bandića.

Kada će se SDP jasno i precizno odrediti prema Milanu Bandiću i njegovoj vladavini u Zagrebu. Val građevinskih i komunalnih incidenata koji je pogodio glavni grad je nevjerojatan. Nije li vrijeme da onaj tko si pripisuje zasluge za procvat metropole preuzme i dio krivnje za Kupsku, Ljubljansku, Vrbane...?

"O Bandićevoj krivnji ne mogu govoriti jer je ne vidim. Znam da Bandić uvijek preuzima odgovornost, tako bi tako postupio i ovdje. Ne znam mislite li možda na slučaj tvornice Nade Dimić?"

Mislim na urbanistički kaos koji sada izbija na površinu u Zagrebu iza ulaštene i obnoviteljske fasade. Kada će se SDP zauzeti stav o tome i ima li ga uopće stranka koja je na vlasti u glavnom gradu?

"U državi moraju vladati i provoditi se zakoni. U slučajevima koje navodite postoji bar nekoliko nadležnosti od kojih je ona najvažnija: građevinske inspekcije, pod ingerencijom države. Tu ne vidim odgovornost Milana Bandića. Što se tiče vode, očigledno je da postoji problem s pitkom vodom u nekim zagrebačkim naseljima i siguran sam da će ga Bandić riješiti."

"Njemu se prigovara da je populist zato što je stalno na terenu i izlazi među obične, male ljude, a sada se pila okreće naopako i ne vidim što je on tu mogao. To je pitanje koje trebate uputiti Marini Dropulić, a ne meni. Možete me pitati o dojmovima i stilu. Mislim da Zagrebom upravlja uspješno,u svom stilu, a ova pitanja postavite Matulovićki i Sanaderu. Neću tražiti od njega da promijeni stil jer čovjek je stil, to je isto kao da tražite od mene da promijenim svoj stil. Ja nisam školski odgojitelj."

Kako onda komentirate navodno štetne ugovore koje je sklopio o zamjeni gradskog zemljišta?

"Apsolutno ništa ne želim komentirati na osnovu novinskih članaka. Svatko mora dati odgovore na pitanja koja mu se postavljaju a ja vjerujem da će ih Milan dati. Opet se kao i pred prošle izbore pojavljuju priče o prijavama i dokumentima protiv njega, a te optužbe imaju jednako smisla kao i one da ja tučem ženu. Pada mi na pamet slučaj "Zagrepčanke" kada je bilo velikih povika na grad a na kraju se ispostavilo da je Grad bio u pravu."

... i objavu u novinama toga da je u pravu, masno platio novcem građana

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

I tako sada barem znamo jasan stav Milanovića o Bandiću. Isto tako sada je i više nego jasno da u SDP-u postoje dvostruka mjerila (nije da je to neka revolucionarna spoznaja), jedna za pripadnike drugih stranaka, a druga za SDP-ovce. Posebno je interesantan odgovor da ne misli ništa komentirati na osnovu novinskih članaka.

Na osnovu čega su onda tražili smjenu i političku odgovornost Branka Vukelića za Brodospli, ako ne na osnovu novinskih članaka? Čak štoviše… ovakvom izjavom apsolutno su se pokopali kada je u pitanju bilo traženje odgovornosti ministra Božidara Kalmete za cestu Zadar – Gaženica, puni profil autoceste Zagreb – Rijeka i ostale pravce kada za sve to isto tako postoje samo novinski članci i ništa više. Niti jedno državno tijelo do danas nije doneslo nikakvu odluku da nešto nije po zakonu na svim tim poslovima.

Drugi detalj koji mi je upao u oko je Milanovićeva uvjerenost da će Bandić riješiti pitanje problema zatrovane vode. Na osnovu čega je to Milanović uvjeren kada je ta voda zatrovana već najmanje godinu dana i najmanje godinu dana cijela stvar se zataškava upravo od Bandićevih ljudi. U međuvremenu stvar je izbila u javnost, a jedini koji je u cijeloj toj priči izvisio je Josip Čulig jer je njegova služba pravovremeno upozorila gradske vlasti da nešto s vodom nije u redu. Svi ostali Bandićevi ljudi ostali su na svojim mjestima. Šostar koji tvrdi da „ništa nije znao“, ali i Pavle Kalinić koji je mrtav hladan ogorčenoj stanarki Vrbana III odbrusio da drugi put pazi od koga kupuje stan pa neće imati problema s vodom. Socijaldemokracija na djelu!

Ovakav stav Milanovića nije ništa drugo nego voda na mlin Sanaderu i HDZ-u koji sada mirno mogu ući u završnicu predizborne utrke s argumentom da u niti jednoj aferi ne postoji pravovaljana odluka nekog državnog tijela da je bilo protuzakonitih radnji. Čak štoviše, za vrijeme vladavine HDZ-a desio se Maestro i sada izjava profesora Banca da je HDZ nešto napravio po pitanju korupcije dobiva sav svoj smisao.

HDZ je u ovom mandatu pokopao pojam političke odgovornosti, ali SDP je zabio posljednji čavao u lijes te iste političke odgovornosti.

Post je objavljen 11.10.2007. u 09:47 sati.