Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plavablond

Marketing

vivisekcija nepotrebna

Svjetska žablja populacija može odahnuti: japanski su znanstvenici stvorili prozirnu žabu koju neće morati živu secirati kako bi promatrali njene unutrašnje organe.


"Kroz njezinu kožu možemo promatrati rast organa, ali i način nastanka i razvoja raka", objasnio je voditelj skupine istraživača, profesor Masayuki Sumida iz Biološkog instituta za proučavanje vodozemaca Sveučilišta u Hirošimi.

"Moći ćemo promatrati organe iste žabe cijeli njezin život i izbjeći ćemo potrebu za vivisekcijom. Istraživači će moći promatrati i djelovanje toksina na kosti, jetru i druge organe", nastavio je Sumida.

Prozirna žaba stvorena je genetskim manipulacijama rijetkih albino primjeraka smeđe japanske žabe.

Takve genetski izmanipulirane žabe mogu se normalno razmnožavati, ali male žabice, iz zasad nepoznatih razloga, ne žive dugo.

Profesor Sumida i njegovi suradnici sada genetskim inženjeringom pokušavaju stvoriti i žabe koje zasvijetle kada se u njima počne razvijati rak.

Koliko god u konačnici ovaj po meni eksperiment bude koristan za buduću žablju populaciju, trenutna populacija će ispaštati na raznim pokusima kako bi se došlo do potpune realizacije projekta. Tu se javljaju razna etička i moralna pitanja, a odgovori se razlikuju od pojedinca do pojedinca. No ako eksperiment uspije i spase se brojni životi, uključujući i život malih žabica koje više nije potrebno sicirati, možda se onda i isplati....


Post je objavljen 10.10.2007. u 21:15 sati.