Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Voda

12.06.2007.

U mnogim mitovima i religijskim legendama, voda ima ključnu ulogu. Mnoštvo različitih bogova vode pojavljuju se u legendama mnogih kultura. I u svim zemljama svijeta mogu se naći sveti potoci, rijeke i jezera. Osim duhovnog značaja, još od davnih vremena, voda je također imala značajnosti što se tiče zdravlja. Čista i bistra voda je oduvjek smatrana "darom bogova".
Danas je voda također vrlo pozitivan simbol koji ima snagu da nas inspirira, smiri i obnovi snagu.
Svjedočimo vremenu ratova zbog nafte, ali i početku ratovanja za vodu.
Cijena litre vode je izjednačena s cijenom nafte na našem tržištu, a često možemo na policama naših trgovina pronaći i vodu koja je skuplja od nafte.
Jesmo li svjesni kakvo vrijeme dolazi i što nas čeka?
Razvoj društva znači sve veći pritisak na prirodni okoliš.
Naša zemlja se na svjetskoj razini nalazi među 30 vodom najbogatijih zemalja. U Europi smo na trećem mjestu... iza Islanda i Norveške.
Voda je u Hrvatskoj prvorazredni faktor razvoja. Ona je jedan od ključnih resursa naše budućnosti.
Ne tako davno naša zemlja je odbila status nacionalnog parka za Kopački rit. Zašto? Da bi organizirane skupine nemoralnih ljudi mogli i dalje rušiti šume, loviti u tom području, a da ne spominjem krivolovce koji dolaze iz europskih zemalja... ali opet ne kao samostalni jahači, tu ih netko čeka, organizira lov... jer ne može samo tako neki stranac doći s puškom pobiti 100 kila ševe i vozati tu količinu mesa da ga nitko ne vidi. I sve to je prošlo šutke. Šutjeli su čak i Zeleni jer su ovisni o politici... čekali su svoj dio kolača i nisu se htjeli zamjerati onima koji im daju lovu. Da smo prihvatili taj status Hrvatska bi dobila znatna sredstva od međunarodne zajednice, razvio bi se turizam, a to znači puno novih radnih mjesta.... možete li zamisliti koliku lovu zarađuju pojedinci kad su se borili protiv nečega tako logično korisnog i pozitivnog za Hrvatsku? Kad tad će se Kopački rit zaštititi... jer doći će valjda neke mudrije glave... no pitanje da li ćemo više imati što štititi dok hijene operušaju i unište sve ono što to područje čini posebnim.
Isto nam se sada dešava po Dalmaciji. Čitala sam jučer članak u Slobodnoj o prosvjedima u Lećevici.
Prenijet ću vam ga da ne prepričavam:

„Najkraći rezime jučerašnjih događaja u Lećevici vrlo je dramatičan: naše će elite od sada puno teže vući za nos vlastiti narod.
Tko bi rekao da će otpor izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Splitsko- dalmatinske županije u Lećevici u samo 6 godina dobiti ove razmjere? Jer ne radi se o tome da su nakon svega što se u Lećevici jučer zbilo i najkorumpiraniji borci za centar shvatili da će provizije morati potražiti na nekom novom projektu. Nije riječ samo o tome da će golema prijetnja žiteljima i prirodi Dalmacije valjda ipak biti uklonjena. Puno je važnije da će sad svi, pa dakle i hrvatska vlast, morati naći razvojno i društveno prihvatljiva rješenja za zbrinjavanje otpada najperspektivnije – samim tim i najugroženije ! – hrvatske regije. No najvažnije od svega je da bi ovakav uspjeh civilnog društva mogao postati zarazan.
Na čemu temeljim ovoliki optimizam? Na kompetentnosti i odlučnosti prosvjednika, te na širini fronte otpora kojoj se sada već na najbolji način pridružuje i većina naših medija. O kompetentnosti ekoloških aktivista koji ovaj otpor vode i artikuliraju, čitatelji Slobodne imali su se prilike uvjeriti ne jednom. Ipak bi bilo dobro da na internetskoj adresi www.rast-zagore.com prelistate priopćenja što ih potpisuju predsjednici udruga «Rast» Anđelko Parčina i «Zvona Kaštela» Vinko Grgurević. Iz tih je stotinjak literarno, stručno i moralno briljantnih stranica više nego oćito da nema te sile koja će slomiti otpor jučerašnjih prosvjednika. No županijski činovnik, zainteresiran za izgradnju Centra, i nakon dokaza da bi Centar zagadio Jadro, Pantanu i Krku, tvrdi da je jedna crna jama opasnija od Centra. Što reći na to? Da je dokaz kako je urbanističko planiranje sredinom devedesetih zakonski uništeno kako bi se hrvatska mogla lakše rasprodati? A da je novi zakon na tu temu sračunat kako bi se provizije mogle brže dobiti… No prava snaga prosvjednika proizlazi iz širine te fronte otpora.
Nije tome davno da je župan Peronja odbio primiti ekološke aktiviste iz Šibensko-kninske županije, poručivši da protestiraju kod svoje kuće. A jučer u Lećevici petero zagrebačkih vijećnika s Liste zelenih: Nenad Horvatović, Vesna Kušanić, Dragutin Ribarić, Darko Stošić, Vlasta Toth kažu da ni Vukovar nisu branili samo Vukovarci… Po nekim se vijestima čini da bi, nakon tolikih župnika, i poneki biskup mogao podići glas protiv trovanja naše svete vode… No nakon tolikih pogrda na sebičnost Lećevice, najteže je ipak pravim Splićanima koje opet moraju spašavati Vlaji. „

Članak u Slobodnoj potpisao Duško Čizmić Marović

Ponosna sam na prosvjednike. Konačno je prestala šutnja. I vrijeme je da krenemo u obranu zemlje. Ovo nije problem samo Dalmacije. Ovo je naš zajednički problem. Po Hrvatskoj trenutno ne pucaju vanjski neprijatelji, ali je sustavno uništavaju neprijatelji iznutra.
Samo mi nije jasno.... Od zarađene love mogu svojoj djeci i unucima napraviti velike vile, kupiti im skupocjene aute, jahte i avione.... ali što će njihovi unuci piti? Koji zrak će disati?
To je nešto što se ne može kupiti.... zato ih tako tupave, lakome, nemoralne i zabludjele pod hitno treba zaustaviti!

Prosvjednici, ljubi vas Dona... DRŽ´TE SE!


Post je objavljen 28.08.2007. u 16:01 sati.