Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/razumibezumlje

Marketing

Che Guevara: 40 godina od smrti



Građanski ratovi i vojne diktature prošlost su u Latinskoj Americi gdje se vlast danas osvaja na biralištima te nova generacija socijalističkih lidera uspomenu na Chea čuva kao romantičnu sliku. Danas njegovo ideološko naslijeđe možda izranja više nego ikada prije u Latinskoj Americi, s izborom ljevičarskih vlada od Nikaragve do Argentine. Socijalizam je u modi, Kubanci u pokretu, a Che je prkosno utjelovljenje svega toga!

Morales, prvi demokratski izabrani predsjednik Bolivije iz redova Indijanaca, u uredu ima portret Che Guevare te ističe da je Che još simbol slobode, pravde i jednakosti. u Moralesovoj domovini, vojnici koji su ubili Chea, za kojim su 11 mjeseci tragali, smatraju se izdanim jer nisu stekli veliku slavu ni veliku mirovinu.

Među običnim ljudima njegovo je ime simbol borbe za slobodu i pravdu. Za svoje kritičare Che je bio megaloman lak na obaraču, čiji je krvavi primjer odveo u smrt tisuće ljudi u uzaludnim ustancima koji su samo učvrstili vojnu represiju od Gvatemale do Čilea. Za vojsku poklonika koji njeguju kult Cheove ličnosti, on je zauvijek idealist tragične sudbine, "guerillo" s ljubavlju prema poeziji i, prema riječima Sartrea "najcjelovitije biće našeg doba". No smatrali ga svecem ili zlikovcem, svejedno njegovom smrću rođena je legenda o Cheu o kojoj se i dan danas piše, prodaju bedževi i zastave!

"Pucajte, kukavice, to je samo čovjek što ćete ubiti..."


Post je objavljen 09.10.2007. u 17:21 sati.