Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Otvorno pismo Zoranu Milanoviću

Poštovani gospodine Milanović,

Započeti ću ovo pismo mišlju pokojnog Ivice Račana: „Vlaste se može izgubiti, ali obraz ne!

Sjećate se kakva se frka digla nakon objavljivanja zapisnika na CNN blogu sa sjednice NO Brodosplita? Tražili ste (SDP) u Saboru smjenu Branka Vukelića i njegovu političku odgovornost jer je nestalo 6 milijuna dolara. Iako istraga ni danas nije završena, tada ste u Saboru tražili političku odgovornost, jer su „šoldi“ nestali pod HDZ-ovom stražom. Jeste li spremni tražiti političku odgovornost i kada se u SDP-ovim redovima pojavi nekakav „Branko Vukelić“?

Ovih dana USKOK istražuje malverzacije oko zemljišta u Zagrebu. Nekakvi 20 godišnji studenti „poduzetnici“ stjecali su atraktivna građevinska zemljišta, da bi ih potom mijenjali za nekakva druga zemljišta. Procjene tih zemljišta bile su vrlo čudne i sumnja se da je grad u tim zamjena oštećen za više milijunske iznose. Sve to odvija se pod stražom Milana Bandića.

Primjećujete li sličnosti? Slučaj tih zemljišta je zagrebački Brodosplit. Predsjednik NO-a je u ovom slučaju gradonačelnik Milan Bandić. Analogijom događaja iz slučaja Brodosplit, red je da tražite političku odgovornost i za Milana Bandića. No to nije sve…

Već godinu dana zagrebačke vlasti taje od javnosti da je voda u Vrbanima i Španskome zatrovana mineralnim uljima. Dokaz o tome opet je bio objavljen na CNN blogu, no adekvatne političke reakcije nije bilo. Nitko iz SDP-a nije pozvao Bandića na političku odgovornost jer su pod njegovom stražom ljude pustili da piju i kupaju se u vodi koja je jedino dobra za ispiranje WC školjke. Umjesto odlučnih akcija, slušali smo kako „Zvonimir Šostar nije znao za izvješća o zatrovanoj vodi“. Kakav deja vu! Branko Vukelić tvrdio je da u slučaju pranja novca u Brodosplitu ništa nije znao, da je bio obmanut, nasamaren, da nije ništa znao…

Primjećuje te li sličnost? Slučaj zatrovane vode čak je i gori od Brodosplita, jer u pitanju su ljudski životi, a ne zeleni dolari. Jedini koji je izvisio u čitavoj priči je ravnatelj gradskog Zavoda za javno zdravstvo Jospi Čulig, pod čijim je ravnanjem gradskom poglavarstvu upućeno upozorenje. Drugim riječima, gradske vlasti riješile su se glasnika loših vijesti, a problem je ostao.

Zašto sve to spominjem? Vašim izborom na čelo SDP-a trebali su zapuhati novi vjetrovi koji bi trebali donijeti promjene. Tvrdite da pomičete zidove i da rušite podjele. Da bi to uspjeli trebate imati nešto što do sad nitko nije imao, a to je hrabrost za obračunom u vlastitim redovima u najkritičnijem trenutku. Upravo sad u predizborno vrijeme pokažite te nove vjetrove.

Kako Vam možemo vjerovati u vaše poštene namjere dok Zagrebom vlada SDP-ov „Branko vukelić“ Milan Bandić? Nemojte mi smo reći da istraga nije završila, jer ovdje ne govorimo o krivičnoj odgovornosti, već o političkoj odgovornosti. Nemojte mi ni govoriti da iza Bandića stoje rezultati, jer nema tih rezultata koji mogu opravdati gore spomenute rabote.

Da li ste sada spremni žrtvovati kraljicu da bi 25. Studenog matirali? Još nitko od 1991. godine nije napravio to što sada Vi možete. Maknite Milana Bandića iz SDP-a, maknite njegove poslušnike iz svih gradskih institucija i pokažite da SDP ima snage. Pokažite kako SDP misli vladati Hrvatskom i kako se misli obračunati s kriminalom počevši od sebe. U suprotnom, Milan Bandić postati će model po kojemu SDP misli vladati kad dođe (ako dođe) na vlast.

Gospodine Milanoviću, pokažite ono što Račan nije imao. Pokažite hrabrost i odlučnost.

S poštovanjem,

CNN blog urednik

Post je objavljen 08.10.2007. u 19:00 sati.