Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

ANTIFASISTICKI SKUP U NOVOM SADU

ANTIFASISTICKI SKUP U NOVOM SADU ANTIFASISTICKI SKUP U NOVOM SADU

NOVI SAD/BEOGRAD, 7. oktobra - Antifasisticki skup u Novom Sadu, koji je okupio juče vise hiljada gradjana, protekao je uz incidente koje su izazvali pripadnici neofasiticke organizacije “Nacionalni stroj”, koji su se okupili uprkos zabrani policije.

Prema navodima medija, pedesetak osoba je uhapseno, uglavnom pripadnika Nacionalnog stroja. Policija je reagovala nakon sto su pripadnici te organizacije kamenovali povorku ucesnika antifasistickog skupa.

U tom incidentu bilo je i povredjenih, medju kojima je, kako je preno B92, i sef novosadske kancelarije Helsinskog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kao i asistent snimatelja te televizije.

Antifasisticki skup zavrsen je posle incidenta paljenjem sveca kod spomenika Zrtvama racije na Dunavskom keju, gde su ranije danas predstavnici vojvodjanske vlasti, nevladinih organizacija i pojedinih stranaka polozili vence.

Tokom antifasistickog skupa okupila se i grupa pripadnika organizacije "Obraz", ali je policija sprecila kontakt. Kolona gradjana, na celu sa pripadnicima Antifasisticke akcije Novog Sada, krenula je bila ka Dunavskom keju kada ih je napala grupa pripadnika “Nacionalnog stroja”.

Tezi incident sprecili su pripadnici Zandarmerije, koji su uhapsili i lidera "Nacionalnog stroja" Gorana Davidovica.

Medju ucesnicima antifastickog skupa bili su i predsednik Skupstine Vojvodine Bojan Kostres, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak, lider Liberalno - demokratske partije Cedomir Jovanovic i poslanik te stranke i bivsi potpredsednik vlade Zarko Korac, kao i funkcioneri G17 Plus Suzana Grubjesic i Vlajko Senic.

Policija je juce zabranila ulazak u zemlju grupi slovenackih i poljskih drzavljana koji su nameravali da ucestvuju na skupu “Nacionalnog stroja".

Juce je u centru Beograda odrzana i akcija “Mars fasizam, mars!”, u organizaciji Pokret moJA i inIcijaTIva, a gradjani su pozvani na antifasisticki skup u Novom Sadu, uz apel da ne ostanu neutralni na pojavu nacizma i fasizma u Vojvodini, jer neutralnost moze biti protumacena kao tiha podrska.

Podsecajuci na rodjendan juznoafrickog borca za ljudska prava Dezmonda Tutua, moto akcije bila je njegova izjava: “Ako ostanes neutralan kada naidjes na nepravdu, stao si na stranu ugnjetavaca. Kada vidis da je slon zgazio misu na rep i ostanes neutralan, mis nece videti nikakvog dobra od tvoje neutralnosti”.

Post je objavljen 08.10.2007. u 08:25 sati.