Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klubngj

Marketing

Novi broj časopisa

Evo članaka:

Veliki vodenjak

Veliki vodenjak (Triturus carnifex) rasprostranjen je u listopadnim šumama pa sve do područja sredozemne klime gdje postoje stalno prisutne vodene površine ili vodotokovi. Staništa obuhvačaju Italiju, južne Alpe i jugoistočnu Europu. Obitava od razine mora pa sve do 2140 m nadmorske visine. Pripadnici ove vrste vrijeme provode izvan vode osim u sezoni parenja.

Mužjaci razviju, ponekad obojenu, krijestu na leđima i repu. Veliki vodenjak je tamno smeđe boje s tamnim točkama, trbuh mu je svjetlije ponekad narančaste boje. Mužjaci dosegnu 15-16 cm dužine, ženke do 17 cm.

T. carnifex je zaštićen Bernskom konvencijom i europskom direktivom o zaštiti staništa i vrsta. U Europskoj uniji nezakonito je loviti, posjedovati ili rukovati Velikim vodenjacima bez posebne dozvole. Isto tako zabranjeno je njihovo ubijanje ili nanošenje štete njima ili području u kojem žive. Veliki vodenjak može se naći u Turopolju i na popisu je zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj.


Izgled i građa tijela pasa:


Građom tijela psi se na prvi pogled ne razlikuju bitno od mačaka. Svi psi su manji rastom od velikih mačaka. Tijelo im je vitko, a glava malena, izbočena njuška je tupa. Trup im je udubljen u slabinama, a noge visoke s malim šapama. Na prednjim nogama imaju pet, a na stražnjim četiri prsta. Snažne pandže ne mogu uvući u šape, pa su tupe. Rep im nije dugačak, a često je obrastao čupavom dlakom.

Imaju krupne oči, a uši su im zašiljene i veće nego mačje. Ženke imaju brojne sise na prsima i trbuhu. Plodniji su od mačaka, i najčešće imaju četiri pa do devet mladunaca, iako su poznati i iznimni slučajevi od 18 pa i 23 mladunca u jednom okotu.

Osjetila mačke

Mačke imaju izraženo dobro razvijen čitav niz osjetila. Velike oči okrenute prema naprijed omogućuju joj dobar osjećaj za prostor i vrlo točnu procjenu udaljenosti, a naročito dobro registriraju brzo kretanje. U mraku vide 50% bolje od ljudi, zahvaljujući velikoj gustoći receptora što stanice mrežnice čini posebno osjetljivim na svjetlo.

Sluh im je osjetljiviji od psećeg i tri put bolji od ljudskog. Jedan je od najboljih među svim sisavcima.

Među svim životinjama imaju najbolji osjećaj ravnoteže. Kod pada s visine od 2-3 m iz bilo kojeg položaja će se okrenuti nogama prema dole prije nego ispruženih šapa doskoči na podlogu. Pri tome joj rep služi kao kormilo. Kod pada s većih visina (ali ne i srednjih) ovaj položaj djeluje poput padobrana i omogućava relativno bezopasan pad.

Dupini su vrlo brzi plivači, dosižu brzinu od 80 do 90 km/h. Često iskaču iz vode, izvodeći uz to i prave akrobacije. Ti se skokovi tumače kao igra. Pored toga, ti izroni im omogućuju i brže kretanje nego samo pod vodom. Također, to im pomaže i u potrazi za hranom, jer prate gdje se okupljaju galebovi. Kad su u lovu, zaranjaju na dubinu i do 300 m i pri tome mogu ostati pod vodom do 15 minuta. Dupini su poznati po tome, da se približavaju brodovima i jašu na valovima iza ili ispred njih


Novosti:

Ja sam predsjednik kluba (EvA)

Svatko ima zaduženja:

queen-brine o web str. admin je-slobodno po praznicima i ned

*MIA*-urednica kluba-kao i queen slobodni dani

*Zeka peka*-brine jako moderira forum

ŽELJKA-ne znam,nema je...pa sve kad dođe

dance is my life -kao željka

NICKI-kao ove dvije iznad

Palmina -ko nicki-nema je često,sve pomalo

Sara* -blog brine

shakira_eva predsjednik

T-REX nema često

veronika-brine o tome da li se prostači,vrijeđa...i to


SVI IMAJU SLOBODNO:PRAZNICI I NEDJELJA,TAKO POČINJEMO OD UTORKA

Časopis izlazi svakog 10. u mjesecu

*MIA* je urednica časopisa




OGLASI:

POSJETITE MOJ FORUM http://shakiraibeyonce.buygoo.us/index.htm

Posjetite naš forum http://kvimj.freeforums.org/index.php

Molim da svaki član koji nije aktivan napiše komentar i objašnjenje za neaktivnost

Žao mi je,ali admini su samo sretan*MIA*,queen (STELA),Eva

Ali su zato svi ostali moderatoriyesyesyes

Možda se primi novi članzujozujo

I naravno tu ostavite komentare!

http://www.freewebs.com/animalsnngj/guestbook.htm tu isto idite!finofinofino je tamo

To je to!mahmahmah


Post je objavljen 07.10.2007. u 20:04 sati.